Kotromanović već pridobio sindikalce

PRENEŠENO IZ vjesnik.hr

Ministar obrane Ante Kotromanović uključit će predstavnike sindikata u izradu nove uredbe koja već ove godine donosi značajne promjene u unutarnje ustrojstvo administracije MORH-a, potvrdio je u srijedu predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama Radomir Delić.

Delić je, naime, Vjesniku otkrio najvažnije detalje s prvog sastanka ministra obrane i čelnika triju sindikata koji djeluju unutar hrvatskog obrambenog sustava. Iako se još uvijek ne znaju prvi obrisi Kotromanovićeva plana za reformu vojne administracije, Delić najavljuje da će novi ministar za to dobiti punu potporu sindikata.

»Smatramo da je na čelo MORH-a došao operativac koji želi da se njegove odluke provode brzo i bez nepotrebnih kašnjenja. U pitanju je osoba koja dobro zna kako žive ne samo vojnici u vojarnama nego i službenici unutar sustava. Njemu se ne mogu podvaliti krive informacije«, kaže Delić i dodaje kako vjeruje da je pred Ministarstvom obrane u Kotromanovićevu mandatu novo razdoblje. Čelnik sindikata, osim toga, napominje da su sindikalci s novim ministrom razgovarali o vrlo konkretnim stvarima, uz pripremu novog ustroja Ministarstva i o izradi strateških dokumenata i planova.

»Za nas je najvažnija nova uredba, jer ona sigurno donosi određene novine i u smislu racionalizacije i što se tiče smanjenja broja osoblja u odnosu na trenutačni broj zaposlenih u Ministarstvu obrane kao tijelu državne uprave«, ističe Delić. Prema njegovim riječima, u MORH-u danas radi 1400 službenika i djelatnih vojnih osoba, od kojih je oko 400 vojnih osoba, dok su ostali državni službenici i namještenici.

Čelnik sindikata također ističe da je na sastanku s Kotromanovićem, njegovom zamjenicom Višnjom Tafrom, načelnikom Glavnog stožera generalom Dragom Lovrićem te tajnikom MORH-a Petrom Baračem dogovoreno formiranje posebne radne skupine koja bi trebala izraditi prijedlog nove uredbe. Potom bi se, kaže Delić, u njezinu razradu uključili i predstavnici sva tri sindikata. Obrambeni ministar u jednom je od svojih prvih javnih nastupa jasno upozorio kako je upravo tromost vojne administracije jedan od gorućih problema MORH-a. »Administracija MORH-a ubuduće mora biti osjetno brža i operativnija u svom radu. Ministarstvo obrane mora biti jaka potpora Oružanim snagama, ali i snažan jamac u provedbi civilnog nadzora», rekao je Kotromanović tijekom nedavna posjeta Hrvatskom vojnom učilištu.

Iako podržava racionalizaciju, Delić smatra da osjetnog smanjenja broja zaposlenih u MORH-u ipak ne bi trebalo biti. »Već sada mogu reći da ćemo mi biti protiv otpuštanja bilo kojeg čovjeka iz Ministarstva. Međutim, ako se to i dogodi, tražit ćemo dodatna rješenja kroz stimulativne otpremnine i mirovine«, zaključuje predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *