Sindikati nisu poduprli otpuštanja u javnom sektoru

PRENEŠENO IZ VEČERNJI.HR

Budući da su se nakon 174. sjednice GSV-a u javnosti pojavile vijesti da su sindikati vezano uz raspravu o proračunu poduprli Vladine najave otpuštanja radnika u javnom sektoru, obvezan sam kao sudionik spomenute sjednice GSV-a (sjednici je iz NHS-a nazočio i Boris Pleša, dopredsjednik NHS-a za javni sektor i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH) uputiti javnosti jasan demantij, piše u priopćenju predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa.

Sever navodi da o nekakvim viškovima zaposlenih u državnim tvrtkama nije bilo razgovora, a kamo li rasprave, dok je vezano uz rezove i brojke prekobrojnih radnika u HŽ-u tek ministar financija govorio kroz najave hitne prodaje društava kćeri HŽ-a koja se bave neprimarnom djelatnošću, kao na primjer željezničko ugostiteljstvo, pranje i čišćenje vagona i slično. No, ni o tome nije bilo rasprave jer takva rasprava jednostavno nije u nadležnosti sindikalnih središnjica ni GSV-a.

Sindikalni predstavnici naglasili su kako je Vlada kao poslodavac orijentirana na razgovore i pregovore sa sindikatima državnih i javnih službi, a kad je riječ o tvrtkama u državnom vlasništvu, onda se razgovori i pregovori trebaju voditi između uprava i sindikata tih tvrtki i to ne samo vezano za kolektivne ugovore, nego i restrukturiranja. Sindikalni će predstavnici zbog osjetljivosti tematike prije nego li s Vladom, odnosno upravama tvrtki bilo što dogovore, pitati članove sindikata koji zapravo jesu sindikat, ističe Sever.

Dodaje kako uopće nije bilo razgovora niti rasprava o viškovima zaposlenih, a kamo li da su sindikalne središnjice još za to Vladi dale i nekakvu potporu jer za to jednostavno nemaju ovlasti niti je GSV mjesto gdje se takvo nešto može dogovarati. To je, kaže, proces koji se odvija između sindikata na čije se članove to odnosi i poslodavaca, bilo da je to Vlada ili uprave tvrtki.

Čak ni u zaključku ne stoji da su se članovi GSV-a, pa tako ni sindikalni predstavnici, suglasili i poduprli prijedlog proračuna za 2012. godinu, bez obzira na početna nastojanja predstavnika Vlade i trajna nastojanja predstavnika HUP-a. Na kraju zaključak GSV-a glasi kako su članovi GSV-a poduprli makroekonomske ciljeve proračuna (dakle, nigdje ne stoji i sam proračun) uz iznesene primjedbe. I nema druge istine. Upravo zbog interpretacija koje su se u javnosti pojavile NHS će zatražiti da se sjednice GSV-a tonski snimaju, zaključuje Sever.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)