Visoki časnici dobili otpremnine a potom i plaću

Ministar obrane Ante Kotromanović šokiran je činjenicom kako je pedesetak časnika OSRH godinama, nakon što su proglašeni neperspektivnim kadrom, uspjeli dobiti otpremninu, potom ishoditi invalidsku mirovinu, a onda sklopiti Ugovor o djelu sa MORH-om pri čemu su se vratili na ista mjesta sa kojih su otišli kao neperspektivan kadar, doznao je Defender za jedan od najvećih skandala u MORH-u.

Unutar ove skupine visokih časnika, nalazi se i nekoliko generala OSRH koje ne možemo imenovati, jer je interna istraga još uvijek u tijeku. Ugovore o djelu visoki časnici potpisivali su sa svojim bivšim kolegama na poslu, odnosno zapovjednicima organizacijskih cjelina OSRH, a ne sa službama za upravljanje osobljem unutar MORH-a što je i omogućilo takve pojave u OSRH koje su na rubu zakona, a o moralu časnika da i ne govorimo.

U veljači ove godine Ante Kotromanović je u potpunosti stavio izvan snage sve odredbe o sklapanju Ugovora o djelu koji su se mogli sklapati sa nižim organizacijskim postrojbama, a odgovornost za daljnje potpisivanje Ugovora o djelu prenio je na sebe, odnosno svaki takav prijedlog mora biti do detalja obrazložen. Ne samo da je pedesetak visokih časnika od čina bojnika naviše prekršila sva moralna načela uzevši otpremninu od iste tvrtke s kojom se odmah potom opet potpisao ugovor, već su godinama na taj način zauzimali mjesta sposobnim i mlađim kadrovima čije je napredovanje bilo na taj način zaustavljeno.

Kako je zapravo došlo do svega toga, pravo je pitanje. Da bi se do toga došlo treba se vratiti desetak godina unatrag kada su zbog neispunjavanja određenih kriterija djelatnici MORH-a, odnosno OSRH proglašeni neperspektivnim kadrom, jer je bila utvrđena nemogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja. Na temelju toga odlazili bi u mirovinu (čl.6a – nemogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja), a uz mirovinu bi dobili i otpremninu koja je redovito bila veća od 100 tisuća, a nerijetko bi se penjala do 140 tisuća kuna.

Potom bi im država, zbog propusta koji reguliraju problematiku mirovinskog i invalidskog osiguranja, omogućila da se iz mirovine prema čl.6a prebace na čl.11. kojim se utvrđuje status Hrvatskog ratnog vojnog invalida. Neki su uspjeli, a neki nisu u tome. Oni koji jesu dobili su znatno povećanje mirovine za pristojan život. Nakon toga slijedi vrhunac priče prema kojem naših 52 visokih časnika, među kojima ima i generala, sada u statusu HRVI i koji su odlukom vještaka ocjenjeni nesposobnima za rad, s bivšim poslodavcem MORH-om sklapa Ugovor o djelu i zapošljava se na istim radnim mjestima sa kojih su otišli kao neperspektivan kadar.

Nadalje, ima još nekoliko modela “zbrinjavanja”. Djelatna vojna osoba (DVO) koja ne zadovoljava profesionalne standarde: godine starosti , ispunjene pune godine radnog staža , ne položi motoričke i psihofizičke testove (obavezno testiranje svake godine), nemogućnost daljnjneg razvoja ( vremenski duže nedodjeljivanje čina od propisanog ), ukidanje ustrojbenog mjesta , nezadovoljavajuća godišnja ocjena , zdravstveni razlozi, ide na raspolaganje maksimalno šest mjeseci, a potom slijedi umirovljenje.

Međutim, u stvarnosti njihovi zapovjednici pišu obrazloženja da su im takve osobe neophodne u sustavu i da ih treba zadržati. U većini slučajeva tako zadržane „neophodne“ osobe budu nagrađene na bolje plaćena mjesta ( sam. odjel za vojni zračni promet ; glavni kontrolor radova;personalnu službu postrojbe, učilište i sl.). Pojednostavljeno, ova druga skupina “zbrinutih” nije uzela otpremninu i mirovinu, ali i dalje radi unatoč nemogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja.

Treći model govori o tome kako su tijekom 2005-2008 u djelatnu vojnu službu primani civili (službenici) samo na jedan dan i drugi dan bi bili proglašeni nesposobnim za daljni profesionalni razvoj i stavljani na raspolaganje i umirovljeni kao djelatne vojne osobe.

Zakonom o službi propisano je koji su uvjeti za prijem u službu ( godine starosti , školska sprema i planirane potrebe) ( čl. 19; 24 ;25  Zakona o službi ). U ovom slučaju nisu ispunjeni ti uvjeti jer su primani ljudi sa preko 50 godina, bez potrebne školske spreme, i bez plana.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *