Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske

IZDVAJANJE  USLUŽNIH  DJELATNOSTI IZ SUSTAVA DRŽAVNE UPRAVE PONOVO BEZ „MALIH  SINDIKATA“

Na  predstavljanju i plana o izdvajanju uslužnih djelatmosti iz sustava državne uprave, bili su  prisutni svi relevatni sudionici, koji navodno nešto znaju ili imaju vizije o budućnosti preko 25 000 zaposlenih u javnom sektoru, koji bi u dogledno vrijeme trebali preći u privatna poduzeća, koja bi preuzela  djelatnosti prehrane, čišćenja, pranja i ostalih djelatnosti.

Svjedoci smo da su na tom sastanku bili i neke naše kolege iz „velikih sindikata državnih i javnih službi“. Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama, poziv nije ni dobio, jer što „mali Sindikati“ znaju o tome.

Sa zanimanjem pratimo zbivanja oko ovog projekta, kojeg je jedan naš kolega nazvao đavoljim poslom, sa nadom da će se netko sjetiti da je Ministarstvo obrane RH, daleke 2007.godine takav projekt provelo(pokazalo se da nema veze sa natprirodnim silama) i to upravo u suradnji sa Sindikatom djelatnika u vojsci i državnim službama.

Osnovana je tada tvrtka Pleter Usluge, koja postupno preuzela većinu osoblja i djelatnosti od MORH-a, bez pompe, bez velikih tiskovnih konferencija, u tišini.

Kroz to vrijeme, dakle od 2007.godine do danas, Pleter usluge d.o o., izrastao je u respektabilnu firmu  sa preko 900 zaposlenih,uspješno obavlja poslove koji su potrebni MORH-u i OSRH, a svoje usluge nudi ostalim pravnim osobama u Republici Hrvatskoj.

Ono što je najbitnije, da država ima svoje predstavnike u nadzornom odboru i skupštini društva.

O pravima zaposlenih se ni ne raspravlja, jer su ona zagarantirana Kolektivnim ugovorom na razni društva, koje su predstavnici sindikata i uprave  potpisali, jer garantira jako kvalitetnu razinu prava za sve zaposlene.Socijalni dijalog odvija se dobro, a prava iz Kolektivnog ugovora se provode bez iznimke.

Moramo istaknuti da se takav scenario sigurno ne bi ostvario da za istim stolom nisu sjedili i poslodavci(čitaj država) i Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama. Dakle svi su vjerovali u ostvarenje ideje o „bezbolnom“ preuzimanju djelatnosti i zaposlenika MORH-a i OSRH, u cilju smanjenja brojnog stanja obrambenog sustava.

Danas, nakon sedam godina iskustva u zajedničkom prevladavanju problema, sa upravom Pletera, možemo reći da je taj proces uspio. Sa sindikalnog stajališta, moramo poručiti Vladi RH, kako ne smiju zanemariti činjenicu da jedno tijelo državne uprave ovaj postupak provelo, da je on bio uspješan, te da ta iskustva ne smiju odbacivati.

Razumijemo kolege iz HUP-a, koji u ovom poslu vide zaradu, ali Vlada RH morala bi imati sluha za uspješno izvedenu akciju u MORH-u. Zašto trošiti novac na radne skupine, na studije, kada model postoji, tu kod nas, uspješan, stalan na svojim nogama, čvrst kao stijena i provjeren u nizu godina poslovanja.

Zbog čega ne nastaviti postupak preuzimanja djelatnosti, koji je započeo u MORH-u, od strane TD Pleter Usluge, u svim tijelima državne i javne uprave. Jer kada sindikati koji sudjeluju u tom procesu, kažu da nešto valja, onda to nikako ne znači da su žuti ili kupljeni, nego da su sudjelovali u procesu stvaranja osnovnih akata nužnih za uspješno preuzimanje, od Sporazuma o preuzimanja zaposlenih u kojemu su prava radnika zacementirana, do Kolektivnog ugovora, koji je jedan od boljih u RH.

Na kraju se pitamo kada će Vlada RH shvatiti, da snaga sindikata nije samo u njegovoj brojčanoj veličini, nego i u količini uspješno izvedenih akcija, kao što je ova, o kojoj pišemo. Ta iskustva nemaju nažalost „Veliki sindikati“, a oni se sustavno favoriziraju u provođenju izdvajanja djelanosti.

Nama, Sindikatu djelatnika u vojsci i državnim  službama, nitko iz Vlade ne bi mogao prodavati rog za svijeću, jer mi model imamo.Uspješan i dugotrajan, kojeg privatni poslodavci sigurno ne bi prihvatili u cijelosti. To je model iza kojega mora stati država, o čijim se zaposlenicima radi u ovom projektu.

Dakle, predlažemo gospodo iz Vlade da pozovete Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama na razgovore, bez obzira što smo mali, pa ćete vidjeti da rješenje postoji. Da svakoga dana možete posjetiti njegove web stranice, da sa sindikatom ima korektne odnose, zove se Pleter Usluge d.o.o.,  na adresi Čerinina 23, ima svoju upravu, svoje zaposlene, ostvaruje dobre rezultate i što je najbitnije stalno se širi, bez medijske pompe, u miru i tišini, poštujući i provodeći zakone ove zemlje.

Gospodo iz Vlade RH, očito je da ste odluku o ovome donijeli, da Vas je Europa stisnula, te da im morate udovoljiti. Ovim potezom smanjićete broj zaposlenih u javnom sektoru, u državnim službama, ali ne možete pobjeći od činjenice da to možete i morate napraviti na svoj hrvatski način. Nemojte te zaposlenike prepustiti u firme gdje će ostati na streljani, već ih dodijelite onima koji će im naći posao, brinuti o njima i njihovoj budućnosti. Pravna regulativa Republike Hrvatske dopušta da se oni Zakonom o preuzimanju uslužnih djelatnosti i zaposlenika iz sustava javne i državne uprave, jednostavno prebace u stabilnu firmu, koja će tim zakonom dobiti određene pogodnosti.

Nemojte se pitati što je sa javnom nabavom, natječajima, jer ti radnici ne zaslužuju da postanu dio uvjeta natječaja ili nabave.

Poduzeće koje preuzme ove radnike i djelatnost treba postati od strateškog interesa za RH, jer će se na taj način spriječiti njegova privatizacija, a Vlada RH će nakon svake poslovne godine ostvariti uštede, što je moguće jedino na ovaj način.

Radnici sigurni i zbrinuti, plaća redovna, sindikati i poslodavac surađuju, potpisan kolektivni  ugovor, tvrtka stabilna i solventna, Vlada RH zadržava djelomičnu kontrolu i ostvaruje dobit.

Zanemarite krupni kapital, i pokušajte se odlučiti da li ovim procesom želite da privatnici zarade ili da Vlada RH ostvari uštede.

Ako želite zaista ostvariti uštede i imati zbrinute radnike, a ne napuniti džepove privatnika, spremni smo sudjelovati u ovom procesu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *