Hajka na sindikat

KAKO SE KRŠE PRAVA SINDIKALNIH POVJERENIKA

Ovih dana svjedoci smo neviđene hajke na sindikate koji djeluju unutar MORH-a i OSRH. Dakle na Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Ne birajući  sredstva pokušave se sindikalne povjerenike omesti u radu uz blagoslov Komisije za tumačenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koja djeluje  pod okriljem Ministarstva uprave.

Naime, iako svi sindikalni povjerenici imaju već niz godina važeća zakonita rješenja kao Profesionalni sindikalni povjerenici u punom radnom vremenu, te su taj način su zaštićeni odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, pokušava ih se na sve načine premjestiti na druga radna mjesta unutar  MORH-a, bez suglasnosti Sindikata  i tako zaobilaznim putem smanjiti prava iz rada, konkretno u ovom slučaju naknadu plaće.

Kako su  u MORH-u svjesni da se premještanje  sindikalnog povjerenika, na drugo radno mjesto, niti u drugo mjesto rada , pa ni onda kada je u pitanju novi pravilnik o unutarnjem redu, (tumačenja br.1/95 od 19.03.2013. navedene komisije ,vezano za zaštitu sindikalnih povjerenika, koja su i objavljena na stranici Ministarstva uprave ), ne može provesti na zakonit način bez suglasnosti sindikata, zatražili su i mišljenje Komisije za KU i kao naručeno dobili odgovor od 21.11.2014., koji  nije objavljen  na službenoj stranici Ministarstva uprave ,iako je to obaveza po čl. 120 točka 12. KU, (na naš upit predsjedniku Komisije gospodinu Edinu Sarajliću, odgovoreno nam je da nije posrijedi tumačenje nego odgovor pa i  ne postoji obaveza objavljivanja).

Ali, nakon dostave ovog, nazovimo ga i mi odgovora, u MORH-u načelnica Sektora za upravljanje ljudskim resursima,  likuje i tvrdi da, citiramo: „MENI JE POTREBAN BILO KAKAV DOKUMENT KOMISIJE  KOJI BI DOPUŠTAO PREMJEŠTANJE SINDIKALNIH POVJERENIKA DA BIH TO I UČINILA“.
Imali smo priliku ovih dana vidjeti  sporni  dokument (odgovor  komisije od 21.11.2014.), u kojem stoji da u slučaju sindikalnih povjerenika u MORH-u ne vrijede ranije data tumačenja, odnosno da poslodavac ne mora tražiti suglasnost sindikata za raspored sindikalnih povjerenika na nova radna mjesta,.Zajednička komisija upustila se u čudnu pustolovinu, tumačeći  odredbe Zakona o službi u OSRH NN73/2013 što  do sada nije  bila praksa ove Komisije,niti je u njenoj nadležnosti.Isto tako ovakvim se mišljenjem derogiraju sva dosadašnja tumačenja komisije vezana uz zaštitu sindikalnih povjerenika.

Pitamo se što će biti sa sindikalnim povjerenicima u ostalim tijelima državne uprave, kada  nadležni u tim tijelima shvate da ovakvo sramotno mišljenje komisije postoji.

Dakle, iako smo upozorili nadležne, Ministarstvo obrane   želi žurno provesti mišljenje zajedničke komisije, smanjiti prava sindikalnih povjerenika, bez obzira što je ukazano na nepravilnosti. Pri tome ne mare za eventualne sudske sporove, koje će sigurno izgubiti i na taj način ponovo oštetiti državni proračun.

Mi u sindikatu nikako ne možemo  razumjeti  ovakvo ponašanje, kojim nas se ne tretira kao socijalnog partnera,  pogotovo što smo kao sindikati  uključeni i imamo saznanja o dobroj i plodonosnoj suradnji sindikata i poslodavaca u drugim ministarstvima  i javnim poduzećima  kojima gospodari država.

Zajedničkoj komisiji za tumačenje kolektivnog ugovora, poslali smo upite u svezi sa predmetnim mišljenjem, te očekujemo da se ona što hitnije sastane, korigira svoje stavove i uskladi ih sa prijašnjim tumačenjima.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *