Prenosimo

General zbora Drago Lovrić je na toj dužnosti proveo pet godina koje su obilježene nizom afera u sustavu OS RH, a koje njega nisu ni okrznule. Iako je sada već spreman za nove izazove, ni spomena nije bilo o katastrofalnom stanju u ratnom zrakoplovstvu, a definitivno je umješan i u famozni remont borbenih aviona u Ukrajini, zajedno s ministrom obrane.

Kada je nedavno načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić dao intervju jednom dnevnom listu, svojom izjavom kako je spreman na nove izazove, dao je naslutiti da nakon isteka mandata početkom ožujka ne namjerava u mirovinu. Na stranu sada opaska kako autor tog intervjua spada u plejadu najizvrsnijih komitetskih novinara iz vremena kada su uspješne novinarske karijere počinjale u glasilu CK SKH, creme de la creme iz partijske škole “društveno-političkoga pregaoca”.

Ne čudi stoga što je cijeli intervju s generalom Lovrićem napisan u maniri najboljih uradaka takve škole u stilu – “…jel’da kako ste vi druže generale našu armiju doveli u red…”, a intervjuirani nastavlja nizati primjere dobrih odluka u prilog tom pitanju. Ni slovca o problemima u vojnom sustavu koji su evidentni i o kojima je čak i predsjednica govorila u predizbornoj kampanji. Ni spomena o nizu tragičnih smrti vojnih osoba, od pogibije ročnika pregaženog tenkom, samoubojstva kadetkinje, samoubojstva visokoga časnika zaduženoga za tajne šifre, do rastrojenog časnika koji iza sebe ostavlja nekoliko mrtvih… ni jedne jedine riječi. Takvom tipu intervjua pozavidjela bi i najbolja pera rigidnih sustava – eto, nadavno smo imali priliku jednog takvog gledati na državnoj TV.

Ostala je, međutim, visjeti u zraku, dok uskoro ne saznamo – treća karijera generala Lovrića. Nakon prve u Ini, druge u OS RH, u kojoj se popeo na najvišu stepenicu, pa očito više ne može, za očekivati je kako će treću karijeru imati tamo gdje su i inače završavali takvi kadrovi.

Samo pohvalni članci o Lovriću

No, potrebno je zbog njegove druge karijere dati novinarski obol drukčijeg tipa nego u spomenutom intervjuu danom u pero komitetskog novinara. Naime, general Lovrić je samo nekoliko mjeseci nakon postavljenja na dužnost načelnika GS OS RH u proljeće 2011. godine, u vrijeme vladavine Ive Josipovića i Jadranke Kosor, a nakon dužnosti predstavnika RH u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, počeo lobirati za dužnost vojnog izaslanika ili veleposlanika RH u SAD-u. No, to je čak i Jadranki Kosor diglo živac, pa je rezolutno rekla neka on izvoli odraditi do kraja mandat za koji se toliko namučio lobirajuci, osobito oko prijatelja Ive Josipovića.

Kuloari su tada razglabali kako, zapravo, gospođa Lovrić zahtijeva od supruga da se izbori za Washington! No, ispod radara sveprisutnih istraživačkih novinara provuklo se da je general Lovrić promijenio pravilnik koji regulira boravak obitelji vojnog predstavnika u NATO-u, kako bi njegova djeca mogla nastaviti školovanje izvan RH. Podsjećamo čitatelje koliko je samo hajke u medijima bilo oko boravka predsjedničine obitelji u Bruxellesu, kao i činjenice da je u vrijeme kampanje za sadašnju dužnost zamrznula svoj status u NATO-u. Neki portali su u to vrijeme pisali kako je taj podatak protivničkoj strani, koji je to onda dao medijima, pribavila osoba kojoj je dužnost u Bruxellesu omogućio – Drago Lovrić.

Alkemijom izmjena i dopuna pravilnika i propisa, general zbora Drago Lovrić je na toj dužnosti proveo pet godina koje su obilježene nizom afera u sustavu OS RH, a koje njega nisu ni okrznule. Iako je on sada već spreman za nove izazove, ni spomena nije bilo o katastrofalnom stanju u ratnom zrakoplovstvu koje, istina, ovisi o političkoj volji i raspoloživim sredstvima državnoga proračuna, ali je definitivno umješan u famozni remont borbenih aviona u Ukrajini. Zajedno s ministrom obrane.

Ni pad MIG-a na proslavi “Oluje” 2014. godine nije ga ni okrznuo, kao ni činjenica da je već drugi dan u više činove promaknuo dvojicu časnika koji su najodgovorniji za taj slučaj, koji nije prerastao u tragediju samo zahvaljujući znanju pilota. Čini se da se njega ne tiču ni tragedije koje su se dogodile tijekom njegova mandata, koje iz poštovanja prema mrtvima i njihovim obiteljima, ovdje nećemo navoditi. General Lovrić, kao da s time nema nikakve veze, pa se sve to njega ne tiče kao da on i nije glavnozapovijedajući. On je briljantno svladao jednu od najčešćih vještina s ovih prostora – zataškati i izvući se bez posljedica…

Dotle naši “prominentni” novinari koji prate vojne teme i urednici vojnih portala, o stanju u OS RH i njihovom prvom časniku pišu pohvalne članke na razini – neukusa. Čak i više od toga – za potrebe generala Lovrića neki od njih potpisivali su tekstove koji su sramotili i diskvalificirali neke časnike i umirovljene časnike koji su se spominjali kao mogući kandidati za Lovrićeva nasljednika ili za dužnosti u Uredu tada novoizabrane Predsjednice. I to po narudžbi Drage Lovrića. Pa je tako on postao, usprkos nedvojbenom sukobu interesa – glavni vojni savjetnik predsjednice.

General Lovrić je u svom mandatu potegnuo i neke jako dvojbene kadrovske poteze: promicao je u najviše časnike, generalske činove, osobe koje su u sustav OS RH ušle nekoliko mjeseci prije kraja Domovinskoga rata, ali ne na borbene, nego administrativne dužnosti. Takve je promicao i više puta izvanredno, pa iako nikada nisu zapovijedali, postali su generali koje je smjestio i u Ured Predsjednice, iako su odande za vrijeme njegova predšasnika – maknuti zbog nedoličnog ponašanja. U zadnje vrijeme, pred kraj karijere, ustoličio je i nekoliko prijepornih časnika čije je glavno obilježje bilo – pripadnost obavještajnim strukturama iz vremena za koje im se upravo sudi za ubojstvo emigranta.

Podređivanje generala Lovrića nekih vojnih službi pod svoju ovlast, doista je zbunjujuće i nimalo prikladno i sukladno demokratskom sustavu. Kakvi su to vojnopolicijski poslovi kojima je nadležan načelnik Glavnog stožera? Ili Vojna obavještajna služba kojom kadrovira i upravlja načelnik GS-a? Koliko će istraga o propustima, problemima, zlouporabama i težim kaznenim djelima, takve službe moći provoditi, primjerice o načelniku GS-a ili nekome kome je načelnik GS-a nadređen i za čije postupanje je odgovoran? Riječ je o sukobu interesa koji nitko ne propitkuje! Također je upitno i sufliranje pri kadroviranju u tim službama jednog drugog generala, doduše umirovljenog.

Marekovićeve spretne kombinacije

Tako je Marijan Mareković odmah po umirovljenju s dužnosti glavnog inspektora obrane, gotovo istoga dana ustoličen na dužnost predsjednika Uprave tvrtke “Pleter”. Tvrtka je osnovana u uvjetima o kojima se, kažu upućeni, još uvijek ne usuđuju raspravljati ni na saborskom Odboru za obranu. Osnovali su ju djelatnici MORH-a za poslove čišćenja i prehrane i djeluje u prostorima MORH-a po povlaštenim uvjetima. To pokazuje koliko je partijskoj strukturi bio važan general Mareković da su mu istoga dana kada je umirovljen dali menadžersku dužnost, dok su neki drugi generali naprasno i bez riječi obrazloženja i prilike da ispričaju svoju stranu priče, voljom generala Lovrića – umirovljeni na sramotan način.

Međutim, Marijan Mareković je kao pomoćnik za personalne poslove ministrice Željke Antunović u vladi Ivice Račana, dao veliki doprinos OS RH i MORH-u, kada je pomogao “očistiti” sustav od časnih domoljuba izniklih u Domovinskom ratu, čije karijere nisu započele u JNA i nisu počeli kao milicijski inspektori Republičkog sekretarijata unutarnjih poslova SRH, kako bi priliku dobili časnici poput Lovrića!

Međutim, Mareković se spretnim prekombiniranjem pojavljuje i kao član Vijeća domovinske sigurnosti, a nedavno je viđen čak i u HDZ-u kako daje potporu novovladajućoj koaliciji!? Da u HDZ-u i među onima koji su organizirali taj sastanak, ima i malo zdravog razuma, Marekoviću bi na ulazu rekli: “Hvala i doviđenja, nema više slobodnih stolica!” Jer, Mareković će to, naime, dobro naplatiti. Već je uspio svog “izvidnika” instalirati u resoru u kojem nikada nije bio, osim kao prolazni portparol.

Veća bi, međutim, bila šteta ako Mareković nastavi kadrovirati u službama, u kojima je već napravio veliku štetu dok je njima upravljao. No, i sama mogućnost da bi Marijan Mareković opet kadrovirao u toj službi u HDZ-u, a osobito u Mostu, morala bi biti signal za uzbunu! Ali, dok se novoosnovano Vijeće za suradnju novoustoličene vladajuće koalicije dogovori o kadrovima u resorima, insajderi ukazuju kako se neki već spretno prekombiniravaju, da vladajući na način kako su dosad reagirali, neće ni prepoznati, a kamoli osporiti!?

Tako je, u zaglušujućoj buci koja se u medijima podigla oko formiranja Vlade, a osobito o trojici ministara – obrane i kulture (neopravdano) i branitelja (opravdano), “istraživačkim novinarima” promakla činjenica kako je u samo tri poteza zbrinuta bivša SDP-ova zamjenica ministra obrane, Višnja Tafra, u čemu je umješanost Drage Lovrića – neupitna. Tafra je, naime, u kvoti političkih dužnosnika koji se smjenjuju promjenom vlasti, ali je službeno objašnjenje kako – “gospođa ima pravo raditi”. Pitanje za generala Lovrića: Jesu li imali pravo raditi stotine časnika i dočasnika koji su dospjeli na njegove i ministrove “liste”, pa su umirovljeni u ranim pedesetima, dok se Lovrić nada i trećoj karijeri?!

Neprimjećeno je prošla i informacija o izgubljenom primjerku Plana obrane RH koji je bio pohranjen u MORH-u. Kolika je pritom odgovornost Drage Lovrića koji je zajedno, s upravo njegovom zaslugom zbrinutom zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom, zapravo vodio MORH, jer je ministar bio okupiran drugim obvezama? Vidjelo se, naime, kako je obilazio izbornu bazu, dijelio crvene ruže, lažući biračima, jer iako nikada nije ni namjeravao “umarati prepone” u Saboru.

A koliko je i bivši ministar bio zaokupiran tim drugim obvezama, pa nije stigao u stanu ni zavjese kupiti, svjedočila je još nedavno i čitava nacija. Nevjerojatno je, naime, kako hrvatski mediji olako prelaze preko afera koje bi trebale uzbuniti cijelu javnost, poput nestanka Plana obrane, a uhvate se jednoga nesretnika koji nije u stanju ni shvatiti biće incidenta za koji je odgovoran…

Važnije je, međutim, trčati za novim ministrom kulture koji će očito zavrnuti pipu kvazikulturnim, a zapravo nasilnim Ijevičarskim, nazovi kulturnjacima i nazovi zaštitnicima ljudskih prava!

Rusi zamalo na Jadranu

Zašto je general Lovrić dopustio ustoličenje na dužnost osobe za koju je znao ili je morao znati da joj je glavna zadaća s ministrom voditi zaplotnjačke operacije “bez zavjesa” i još više onih “iza zavjesa”, te paraobavještajno prikupljanje podataka o oporbenim čelnicima, visokim vladinim dužnosnicima? Zašto misli da je zaslužio “nove izazove”, ako se nije na vrijeme suprotstavio nezakonitostima kojima je i sam svjedočio? Nije dovoljno samo reći: “Ja sam profesionalac i radim ono što mi politika naloži”. Morao je znati da je dužan suprotstaviti se nezakonitim i nemoralnim nalozima!

Ima li odgovornosti generala Lovrića, kako su navodili mediji, i u neperspektivnosti nekih vojnih objekata koje su pokušali ili još uvijek pokušavaju kupiti ruski investitori? Javnost je za to saznala zahvaljujući početničkim greškama i očitoj nemogućnosti bivšeg ministra obrane da provede bilo koju “tajnu operaciju”, a da ju odmah mediji ne “provale”. Kako će general Lovrić objasniti svojim, navodno, američkim prijateljima da je zajedno s bivšim ministrom obrane zamalo glavnog protivnika NATO-a parkirao u jednu od pomorskih baza na Jadranu?

Međutim, Lovrićeva treća karijera je potpuno izvjesna jer je on, šaIu na stranu, jedna od najpouzdanijih i najefikasnijih poluga najopasnije hobotnice koja je stvarni vladar Hrvatske, u kojoj je čak i Ivo Josipović prolazni epizodist. Jedan se ogranak te hobotnice već spretno infiltrirao i u Mostu i umalo iznjedrio ministra.

Rečeno rječnikom SDP-ove zastupnice, notorne I.A.M., Drago Lovrić je važan i visokopozicioniran u piramidi na vrhu koje je sveprisutno i svemoćno oko – Stipe Mesića!

Izvor: dnevno.hr

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *