Tehnička Vlada obećala isplatu regresa

Tehnički potpredsjednik Vlade Božo Petrov obznanio je danas kako će zaposlenicima državnih i javnih službi biti isplaćen regres.

Nakon njega to je potvrdio i ministar financija Zdravko Marić koji je napomenuo kako u ovogodišnjem proračunu nisu predviđena sredstva za regres, no u slučaju potrebe preraspodijelit će se sredstva unutar pojedinih ministarstava kako bi novac bi se dobila potrebna svota.

1. Koliko će to koštati?

Isplata regresa odnosi se na oko 180 tisuća javnih službenika, zaposlenika u školstvu, zdravstvu, kulturi i socijali. Oni prema Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe imaju pravo na regres iznosu od 1250 kuna. Ukupna svota potrebna za isplatu regresa je 225 milijuna kuna.

2. Zašto se uopće isplaćuje regres?

Pravo na isplatu regresa stoji u Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Isplaćuje se jednokratno i do kraja lipnja tekuće godine. Sindikat lokalnih i državnih službenika i namještenika zatražio je od Vlade polovicom lipnja očitovanje po tom pitanju, a danas im je stigao i odgovor koji ih je i razveselio.

3. Kako to da prošla Vlada nije isplaćivala regres?

Vlada Zorana Milanovića, isplatu regresa, kao i božićnica, prošlih je godina izbjegla donošenjem Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama.

Na to je reagirao i Ustavni sud koji je donio odluku da Vlada može intervenirati u imovinska prava, no isto tako je donio odluku i da se tako doneseni zakon ne može produljiti bez savjetovanja sa strankama Kolektivnog ugovora, kako bi se postiglo rješenje koje će prihvatiti obje strane.

4. Zašto je ova Vlada obvezna isplatiti regres?

Vlada premijera Tihomira Oreškovića, na čelo pregovora sa sindikatima imenovala je potpredsjednika Vlade Božu Petrova koji o regresu očito nije ništa ispregovarao. Stoga Vlada nije donijela nikakav propis kojim bi se pravo za isplatu regresa i dalje nastavilo uskraćivati službenicima.

Obzirom na to, a poštujući obveze koje proizlaze iz Temeljnog kolektivnog ugovora koji je na snazi do prosinca ove godine, Vlada je obvezna isplatiti regrese, što je Petrov danas i najavio.

Izvor: Telegram.hr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *