Dodaci na plaću po osnovi štetnosti po zdravlje u OSRH

Predsjednik  Republike Hrvatske
Gospodin Ivo Josipović
Predsjednik Vlade RH
Gospodin Zoran Milanović
   
Predmet : Dodaci na plaću po osnovi štetnosti po zdravlje u OSRH

Poštovani,
kao organizacija koja po svom statutarnom određenju brine o ostvarivanju prava svojih članova, dužni smo Vas obavijestiti o nepravednoj i nelogičnoj raspodjeli dodataka, odnosno o narušavanju prava cijele jedne kategorije zaposlenika u Oružanim snagama RH.
Naime, u OSRH postoji određen broj djelatnika, državnih službenika i namještenika, raspoređenih na poslovima na kojima nije moguće redovitim sredstvima i mjerama zaštite na radu  u potpunosti isključiti ili bar ograničiti opasnosti po život i štetnost po zdravlje.
Za takav rad Zakon o službi u OSRH  predviđa dodatak na plaću i unutar sustava postoji kategorija djelatnika koja ostvaruje ovo pravo u potpunosti a to su djelatne vojne osobe, dok istovremeno unutar tog istog sustava postoji i kategorija, u čije ime se obraćamo Vama, koja ne ostvaruje apsolutno  nikakav dodatak na plaću zbog otežanih uvjeta rada.
Na primjer:djelatna vojna osoba koja boraveći  na radarskoj postaji , bez obzira na vrstu i složenost poslova koji obavlja te potrebnu stručnu spremu, isključivo  iz razloga što je izložena elektromagnetnom zračenju u dozama štetnim po zdravlje ostvaruje dodatak na plaću, dok u isto vrijeme službenik i namještenik koji je takođe izložen tom istom zračenju nema pravo na taj isti dodatak na plaću.
Sindikat je još u ožujku 2011. godine ukazao na pojavu nejednakih prava po istoj osnovi te od ministra obrane zatražio hitnu promjenu  ove prakse koja je diskriminirajuća za jednu kategoriju zaposlenika OSRH, te da donese odluku o priznavanju  prava na  dodatke na plaću službenicima i namještenicima na isti način kako to ostvaruju i djelatne vojne osobe (Pravilnik o dodatku na plaću i načinu isplate plaće, točka 8, članak 12.).
Po ovom pitanju,  prema nalogu ministra, određena je Radna skupina u čijem sastavu su uz predstavnike MORH-a i OSRH,  sudjelovali  i predstavnici sindikata koji djeluju unutar sustava MORH-OSRH.

Ova Radna skupina, nakon višemjesečnog razmatranja i usklađivanja svih službeničkih i namješteničkih mjesta unutar OSRH, utvrdila je da postoji 251 radno mjesto na kojem su djelatnici izloženi opasnosti i štetnosti po zdravlje, u šest skupina  i to kako slijedi:

  1. rad na opsluživanju i održavanju posuda pod tlakom i rad u kotlovnicama
  2. rad na radarskim i radiorelejnim sustavima s utvrđenim elektromagnetskim zračenjem u dozama štetnim po zdravlje
  3. rad u podzemnim objektima
  4. rad na formiranju punjenju i održavanju akumulatora u akumulatorskoj postaji
  5. rad na opsluživanju i održavanju zrakoplova
  6. rad pirotehničara

Po našem saznanju, Uprava za personalne poslove uputila je prema MORH-u prijedlog odluke koja regulira ovo pitanje još krajem 2011. god. sa detaljnim obrazloženjem za svako radno mjesto kao i sa ukupnim financijskim učinkom ove odluke.
Na prvom sastanku sa sindikatima koji djeluju unutar sustava, 10 siječnja 2012., Ministar obrane  g. Kotromanović, upoznat je sa ovom problematikom te se i sam složio da za iste uvjete rada ne mogu biti dvojaka mjerila. Na tom sastanku ustvrdio je da će ta nepravda biti ispravljena najdalje do usvajanja proračuna za 2012. godinu.
U svibnju 2012. godine sindikat je uputio ministru obrane dopis u kojem ga podsjeća na dogovoreno i traži da konačno donese odluku o priznavanju prava na sporne dodatke na koji od strane ministra nije odgovoreno, čime ministar očito iskazuje ravnodušnost prema tako važnom pitanju.
Iz razloga što sav trud i vrijeme koje je uloženo u rješavanje ovog problema nije urodilo plodom, službenici i namještenici i dalje nemaju svoje dodatke ,obraćamo se Vama, da osobnim autoritetom i  ovlastima koje posjedujete, pomognete u rješavanju ove situacije, za koju uzgred budi rečeno, ne bi apsolutno bilo potrebno angažiranje sindikata nego bi je poslodavac, a pogotovu uređen sustav kakav je MORH, sam morao i trebao riješiti kao svoju zakonsku obvezu.

S poštovanjem,
                                     

Za Sindikat djelatnika u vojsci
i državnim službama
Predsjednik

Radomir Delić, dipl ing.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *