Izvješće

Izvješće sa sastanka održanog dana 01. rujna u uredu tajnika Ministarstva obrane RH, Zagreb.

Prisutni:

MORH:  – g. Petar Barać, tajnik ministarstva obrane; g. Tomislav Čulina, načelnik odjela za službenike i namještenike

OSRH:  – bojnica Dajana Azinović

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama: -Radomir Delić, predsjednik; Dragica Papić, dopredsjednica

Sindikat DLSN: -Boris Pleša, predsjednik; Nina Pejanović i Davor Lesjak

Samostalni sindikat u zrakoplovstvu: -Marijan Luketić

Sastanak je proveden kao redoviti radni sastanak predstavnika MORH-a i sindikata koji djeluju unutar MORH-a.
Na početku tajnik ministarstva izvijestio je sindikate o preustroju ministarstva obrane RH u dijelu koji se odnosi na Uprave i Urede za obranu. Proces preustroja završio je sa 31. kolovozom, 2010.god., te je većina djelatnika koji nisu dragovoljno napustili sustav uz stimulativnu otpremninu zbrinuta na zadovoljavajući način, u drugim tijelima državne uprave.
Tajnik ministarstva također je izvijestio sindikate da se aktualna odluka o otpremninama neće mijenjati.
Radomir Delić, SDVDS izrazio je negodovanje vezano za raspored u novom ustroju MORH-a, dopredsjednika sindikata, regionalnog povjerenika SDVDS Stipe Tunjića na nižu poziciju  od dosadašnje na što je gosp. Tomislav Čulina, načelnik odjela za službenike i namještenike MORH-a odgovorio da je u tom rasporedu postupano sukladno zakonu.
Na pitanje Radomira Delića da li će se smanjivati broj djelatnika u MORH-u sukladno Odluci Vlade RH o smanjenju broja uposlenih u državnoj upravi za 5%, te koliki broj djelatnih vojnih osoba će biti u MORH-u.
Gosp. Petar Barać, tajnik ministarstva odgovorio je da će se ići u tom smjeru da se smanjuju, odnosno ukidaju službe koje se višestruko preklapaju (MORH-OSRH-Postrojbe), a nisu neophodne. Naglasio je da je MORH specifičan sustav te da mora biti određen broj DVO  uposlen u MORH-u i to visokih časnika, ljudi sa iskustvom, stručnjaka po određenim područjima.
Gospođa Dragica Papić, dopredsjednica SDVDS postavila je pitanje vezano za prava povjerenika zaštite na radu, pripadnika OSRH, koje su sindikati imenovali temeljem Kolektivnog ugovora za DSIN, a MORH ih je kao takve verificirao pa neke čak i školovao a sada smatra upitnim njihovo postojanje te dovodi u pitanje njihova prava temeljem tog postavljenja.
Tajnik Petar Barać odgovorio je da očekuje očitovanje i prijedloge sindikata po toj temi te da se do konačnog usaglašavanja neće ništa mijenjati.
Sastanak je završio u 14,00 sati

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)