Postignut dogovor o budućem kolektivnom ugovoru

Nakon četvrtog kruga pregovora između Vlade i sindikata državnih službi – postignut je načelni dogovor o budućem temeljnom kolektivnom ugovoru. Oko 60.000 zaposlenika u sljedeće četiri godine imat će za 25% nižu naknadu za prijevoz, uz već spomenuto odricanje od božićnice ove i iduće godine, regresa iduće godine te dio jubilarnih nagrada.

Službeno potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora bit će 2. kolovoza. Vlada je zadovoljna. Sporazum je postignut u dobroj vjeri, s kompetentnim pregovaračima s obje strane, izjavio je ministar rada Mirando Mrsić nakon četiri kruga pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Vlada će isplatiti sve ono što treba po zakonu isplatiti tako da isplata regresa kreće 30. srpnja, najavio je Mrsić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je kako očekuje da će KU biti potpisan 2. kolovoza, nakon što prijedloge razmotre članovi sindikata. Možda svi članovi neće biti zadovoljni s postignutim, no ocjenjujući situaciju u zemlji, a i dio sindikata javnih službi potpisao je takav KU, odlučili smo se za potpisivanje. Dobro je što će vrijediti četiri godine, odrekli smo se nekih prava, ali ne trajno nego privremeno i želja nam je da se KU poštuje i u potpunosti provodi, rekao je.

Podsjećamo, plaće i koeficijenti neće se dirati. Vlada je predložila da se jubilarne nagrade riješe aneksom u kojem bi definirali da se isplaćuju za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. No pritom bi se osnovica za izračun jubilarne nagrade, s 1800 kuna, u sljedećoj godini smanjila na 900 kuna.

Vlada ocjenjuje da se primjenom novog kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće za državne i javne službenike od 2 milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi KU i uz poduzimanje dodatnih mjera od strane Vlade koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Vlada obećaje da će svega opet biti kada dođu bolja vremena.

„Najvažnije izmjene u odnosu na dosadašnji Kolektivni ugovor su vezane na sustavno uređivanje područja naknada za prijevoz“, pojasnio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Dogovorene su odredbe koje će, za četverogodišnje razdoblje, regulirati pravo na naknadu za prijevoz, kako u organiziranom javnom prijevozu, tako i u korištenju osobnog prijevoza, na način koji onemogućava zlouporabu toga prava. Potpredsjednik Mimica istaknuo je da Vlada ocjenjuje da se primjenom Kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće od 2 milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi Kolektivnog ugovora i uz poduzimanje dodatnih mjera od strane Vlade, koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu. „Očekujemo, uz potporu nadležnih sindikalnih tijela, potpisivanje Kolektivnog ugovora i dodatka 2. kolovoza“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Ministar Mirando Mrsić istaknuo je da je sporazum postignut u dobroj vjeri s kompetentnim pregovaračima i s jedne i s druge strane. Najavio je isplatu regresa za ovu godinu u ponedjeljak, 30. srpnja. „Vlada će ispuniti svoja obećanja. Sve ono što je zakonito i što Vlada treba isplatiti, isplatit će se na vrijeme“, kazao je ministar Mrsić. Izrazio je i nadu da će se u ovakvom dobrom ozračju nastaviti i pregovori s javnim službama, jer je potrebno omogućiti da proračun bude održiv, da se plaće isplaćuju i da se sačuvaju radna mjesta. „Bez obzira na teške riječi od strane nekih sindikata, ja sam optimist i nadam se da ćemo zajednički krenuti u jedan novi Kolektivni ugovor i za javne službe. Ovo je kompromis koji će omogućiti sigurna radna mjesta i isplatu plaća, a Vladi održavanje proračuna i rejtinga Republike Hrvatske“, zaključio je ministar Mrsić.

U ime Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su se sindikati odlučili za potpisivanje Kolektivnog ugovora, cijeneći financijsku situaciju u kojoj se država nalazi. „Smatramo da je dobro što će novi Kolektivni ugovor vrijediti četiri godine, a nekih smo se prava odrekli privremeno, a ne trajno“, naglasio je.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *