Sastanak vojnog vrha države

Neobično “jak” susret na Pantovčaku sadašnjeg vojnog vrha s ministrima i generalima koji su u proteklih 20 godina bili na čelu obrambenog sustava Hrvatske nije znak da se događa nešto dramatično sa sustavom nacionalne sigurnosti.

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić sastali su se na “radnom ručku” sa 14 bivših vojno-sigurnosnih dužnosnika iz razloga što, pri najavljenim promjenama Zakona o obrani, kao i pri analiziranju sadašnjeg stanja sustava obrane i njegova strategijskog razvoja, žele čuti i mišljenja, savjete i stavove puno šire “baze” stručnih ljudi.

Predsjedniku Josipoviću je, na skupu s ovim svojevrsnim obrambenim “trustom mozgova” bilo važno da se obrambeni sustav države razvija “izvan politike”. Na sastanku su bili ministri, načelnici obrane ili njihovi zamjenici, Petar Kriste, Martin Špegelj, Luka Bebić, Andrija Hebrang, Pavao Miljavac, Jozo Radoš, Željka Antunović, Antun Tus, Petar Stipetić, Imra Agotić, Josip Lucić, Višnja Tafra, Slavko Barić i Zlatko Gareljić. Ovakvi sastanci, ideja je, postat će tradicionalni i održavat će se više puta godišnje.

– Za sustav nacionalne sigurnosti, njegov razvoj dobro je da se konzultiraju i ovi ljudi, vrijedit će čuti što misle – smatra ministar A. Kotromanović. Okupljeni su se najviše usredotočili na pitanja i probleme održavanja i razvoja obrambeno-sigurnosnog ustava RH. Ta pitanja nadilaze stranačke politike, kazao je Josipović.

Vojni eksperti raspravljali su, pak o usvajanju novih strateških i planskih dokumenata i kako racionalno isplanirati financiranje, s obzirom i na naše obveze u mirovnim operacijama u svijetu.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)