Vlada i sindikati državnih službi završili treći krug pregovora

Vlada i sindikati državnih službi završili su treći krug pregovora o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika. Blizu su dogovora, a novi krug na kojem treba utanačiti sve vezano uz prijevoz najavljen je za srijedu. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je da je danas postignuta platforma koja će omogućiti da se pregovori završe uspješno, a dogovoreno je da se redefinira članak 59., koji govori o prijevozu.

Blizu smo dogovora, treba nam još kratko vrijeme da sve stvari oko prijevoza utanačimo, a da u aneksu u KU definiramo da se prava na isplatu božićnica za ovu i sljedeću godinu ne primjenjuju, da se za sljedeću godinu ne isplaćuje regres i da se redefinira isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu, kazao je Mrsić. Vlada je, dodao je, predložila da se jubilarne nagrade riješe aneksom kojim bi definirali da bi se isplaćivale za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. Pritom bi se osnovica za izračun jubilarne nagrade se 1.800 kuna u sljedećoj godini smanjila na 900 kuna. Mrsić je najavio da će za ovu godinu regres svima biti isplaćen.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar nakon sastanka je izjavio kako su kroz pregovore došli do određenih pozicija, kako ne može reći da je presretan, ali ponudit će ih ljudima na razmatranje. Što se tiče prijevoza, predstoji još jedan krug pregovora oko njega i vidjet ćemo što će iz toga izaći, rekao je. Dobili smo kolektivni ugovor u izvornom obliku kakav je, dodatkom su riješena pitanja o kojima smo pregovarali i nadamo se da će u listopadu iduće godine biti bolja situacija, da nećemo morati više razgovarati o ovako mučnim temama, rekao je Lončar.

„Dogovorili smo da sva prava koja državni službenici i namještenici imaju ostanu u Kolektivnom ugovoru, s tim da se članak 59., koji govori o prijevozu, redefinira“, pojasnio je. „U aneksu Kolektivnom ugovoru definirat će se da se božićnice za ovu i sljedeću godinu, kao i regres za sljedeću godinu, ne isplaćuju te da se isplata jubilarnih nagrada za sljedeću godinu redefinira“, rekao je ministar te pojasnio da je Vlada predložila da se sljedeće godine isplaćuju jubilarne nagrade za 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. Predstoji još jedan krug pregovora i nadam se da ćemo brzo postići dogovor, kazao je ministar Mrsić. Što se tiče isplate regresa za ovu godinu, ministar Mrsić je naglasio da će Vlada ispuniti sve svoje zakonske obaveze, čime je opovrgnuo priče da isplate regresa za ovu godinu neće biti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar, govoreći u ime sindikata, rekao je da se kroz pregovore došlo do određenih pozicija koje će sindikati ponuditi svojim tijelima na razmatranje. „Svi se nadamo da možemo završiti priču“, rekao je Lončar. Naglasio je da je bitno da će Kolektivni ugovor u izvornom obliku ostati kakav jest, a dodatkom će se riješiti pitanja o kojima se pregovaralo.

„Ovaj dogovor je na tragu onoga što smo cijelo vrijeme govorili, a to je da želimo sačuvati prava iz kolektivnih ugovora“, naglasio je ministar Mrsić, dodajući da se s druge strane mora uvažiti situaciju u kojoj jesmo, a to je da imamo 21,6 milijardi kuna za isplatu plaća.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)