Vlada RH pokopala ured za socijalno partnerstvo

Na današnjoj sjednici Vlade RH, donešena je Uredba o prestanku važenja Uredbe o osnivanju Ureda za socijano partnerstvo u RH.

Danas je na Markovom trgu, na sjednici Vlade RH, donešena odluka kojom se gasi Ured za socijalno partnerstvo.
Ured za socijalno partnerstvo dugo godina bio je jedan od najučinkovitijih Ureda Vlade RH, mjesto gdje su se dogovarale skoro sve važnije odluke o sudbini malog čovjeka, radnika, odnosno njegovih poduzeća.
Mnogi nesporazumi koji su nastali tijekom razgovora između socijalnih partnera, rješavali su se u maloj sali za sastanke  u Mesničkoj ulici.
Uredom je rukovodio neumorni Vito Begović, čovjek sa nevjerojatnom sposobnošću da pronađe rješenje, kada se nije moglo pronaći ni u Saboru ni u Vladi RH.
Dostupan u svako doba dana, spreman na suradnju, na beskrajno duge razgovore,zajedno sa svojim zaposlenicima, taj je profesionalac uvijek  pronalazio kompromis koji bi zadovoljio sve strane u postupku.
I onda kada bi „link prema Vladi RH bio u kvaru“ u Uredu za socijalno partnerstvo postojala je nada i vođeni su razgovori.
Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama u tom Uredu često je zajedno sa njegovim djelatnicima nalazio spasonosna rješenja u zašiti dostojanstva i prava svojih članova, državnih službenika i namještenika.I dok smo do sada imali direktnu vezu sa Vladom RH, sada ćemo svoja prava morati tražiti preko Mnistarstva uprave .
Nažalost ukidanje Ureda za socijalno partnerstvo, prošao je nezapaženo, upravo od onih koji su većinu svojih problema rješavali  preko njega.
Ni slova od sindikalnih središnjica, od sindikata…..
Možda  je nekima  „smetao“ prestojnik Ureda i njegovi zaposlenici, ili  je nekima palo na pamet da se sva problematika oko državne službe treba rješavati u Ministarstvu uprave, ali zar je i socijalno partnerstvo problem samo  državne uprave.( A možda se nekome „Važnijem“ svidio prostor u Mesničkoj)
Pitamo se gdje će probleme rješavati radnici iz realnog sektora , iz javnih poduzeća..
Na istoj sjednici Vlade RH prihvaćena je Uredba o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, što pozdravljamo..ali se pitamo da li je itko od nadležnih ikada pokušao staviti na papir i izračunati, što nam je u ovih dvadesetak godina samostalnosti donijelo više štete, zlouporaba droga ili nedostatak socijalnog partnerstva ,politički dirigiran socijalni dijalog i isključivanje radnika kao subjekta u odlučivanju.
Jer socijalnog partnerstva kod pretvorbe  nije bilo, kod privatizacije ga nije bilo, kod donošenja ključnih zakona ga nije bilo, a očito je da ga neće i biti. Nitko neće pitati zaposlene u HPB i Croatia osiguranju za koliko će prodati njihove kompanije niti kome će ih prodati. Vjerojatno će slično biti i sa šumama, vodom, elektroprivredom….
I da ne nabrajamo dalje…pametnome dosta, a …

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)