Za par dana bit ćemo pametniji

Kao i sa sindikatima javnih službi, Vlada u srijedu ni sa sindikatima državnih službenika nije postigla konačni dogovor oko njihovog novog kolektivnog ugovora.

Pregovarači Vlade i sindikata državnih službenika i namještenika sjeli su u srijedu opet za pregovarački stol kako bi se dogovorili oko njihovog novog kolektivnog ugovora koji im istječe 31. srpnja. Konačnog dogovora za sada još nema.

Boris Pleše, predsjednik sindikata državnih i lokalnih namještenika rekao je da danas nisu ništa dogovorili, jer pokušavaju doći do platforme koju će prezentirati svojim nadležnim tijelima.

– Teško je reći datum, ali nakon ponedjeljka ćemo biti jasniji i pametniji – rekao je Pleše. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica kaže kako je ovaj krug pregovora prošao u atmosferi razumijevanja i konstruktivnosti, da su razgovarali o pregovaračkom okviru, te da je Vlada sindikatima predložila tekst novog kolektivnog ugovora budući da im stari ističe 31. srpnja.

– Želja nam je ispregovarati novi ugovor, predložili smo sve ono što se odnosi na osnovnu plaću, osnovica, koeficijent i staž se neće smanjivati, samo je za ovu i iduću godinu određena neisplata božićnice i regresa.

Ministar rada Mirando Mrsić  rekao je da nastavljaju raditi na osnovnom tekstu ugovora.

– Posebnu pažnju posvetiti ćemo naknadama za prijevoz u iduće četiri godine. Radimo na tome da se ta materijalna prava urede posebnim aneksom.  Svima nam je cilj reguliranje prijevoza, aza to će se osnovati radna grupa – rekao je Mrsić.

Jagić: Želimo postići zadovoljstvo i članova sindikata i Vlade

Uoči sastanka, Dubravko Jagić iz sindikata policije je rekao kako ne želi ništa prejudicirati te da će vidjeti kakav će biti sastanak. Dodao je i kako njegov sindikat želi postići zadovoljstvo članova sindikata i Vlade kao poslodavca.

Ranko Ostojić, ministar policije, koji je jedan od pregovarača u ime Vlade, kaže kako će razgovarati i vidjeti što će pregovori pokazati.

Pleše:  I referendum je jedna od opcija

Boris Pleše, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, je rekao kako je referendum jedna od opcija, ali o tome hoće li se ići na referendum ili ne, znat će se kada dobiju konačan stav Vlade.