Izvješće sa sastanka

Dana 27.listopada s početkom u 11,30 sati održan je redovit mjesečni sastanak u MORH-u.

Na sastanku su od strane poslodavca bili nazočni: Petar Barač, Iva Milun i gđa Pleić, te sa strane OSRH pukovnica Dajana Azinović.

Od strane Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama na sastanku su bili predsjednik Radomir Delić i Sanja Santini-Šuperba. Te tri člana Sindikata lokalnih i državnih službenika.

Sastanak je otvorio Petar Barač uz riječi da smo se našli kako bismo ispoštovali dogovor o mjesečnom sastanku. Te predložio slijedeće teme:

  1. Promjena članka 59. Kolektivnog ugovora za DS i N vezano uz putne troškove
  2. Preuzimanja od strane PLETERA djelatnosti koje nisu za OSRH
  3. Novi zakonski okviri ZAKON O OBRANI i ZAKON O SLUŽBI U OSRH
  4. POJEDINAČNA PITANJA
  5. RASPOREDNI, preustroj MORH-a
  6. DODACI NA PLAĆU
  7. Služba za gospodarenje, reorganizacija (H.Zagreb Split i H.IŽ Zadar)

Add.1

Na samom početku unatoč tome što je predloženo kao točka 6. razgovaralo se o članku 59. Rečeno je da u listopadu neće biti nikakvih isplata putnih troškova. Ima puno problema oko ovog članka. Zatraženo je pojašnjenje KU, a tu je posebno riječ o stavku 15 istog članka 59.u kojem stoji:  Pravo na troškove prijevoza nema onaj službenik i namještenik koji za redoviti dolazak na posao i odlazak s posla može koristiti prijevoz organiziran od strane poslodavca. Ministarstvo pod organizirani prijevoz smatra i UGOVORENI PRIJEVOZ, ovaj dio članka je ostao sporan i za njega se hitno zatražilo mišljenje zajedničke komisije o tumačenju Kolektivnog ugovora. Sindikat smatra da prijevoz organiziran od strane poslodavca je vojno linijski prijevoz, a nikako i prijevoz kojim poslodavac kupuje karte za službenika i namještenika jer se s tim prijevozom može voziti svako i sigurno nije organiziran od strane poslodavca, to su linije koje postoje i ovako i onako i neće se ukidati ukine li se OSRH ili MORH, ukinuti će se samo one linije koje je organizirao poslodavac, u ovom slučaju radi se o linijama koje voze u vojarne.

Postavljeno je pitanje od strane Sindikata npr. za cijenu ZET-ove mjesečne karte koliko ministarstvo odvaja za jednog djelatnika. Nakon pokušaja ne odgovaranja na to pitanje (htjeli su nas vezati uz DVO), dobili smo odgovor koji nam paše, a to je da su cijene umanjene, ali umanjene su u onom postotku koliko bi i svaki djelatnik dobio da mu se mjesečna karta umanji za 25 %, što znači da ušteda u tom pogledu nema nikakvih i isto nije povoljnije za poslodavca, možda samo za njih lakše ali nikako i POVOLJNIJE. A isti odnos je i kod drugih prijevoznika.

Ukoliko ostane ovako kako je ministarstvo odlučilo napraviti, a to je po ovome da svakome u biti odbije pravo na isplatu putnih troškova, odnosno da se svi voze vojno linijskim prijevozom, mijenjati će se i radno vrijeme koje će za sve biti od 8-16.

Od strane ministarstva su rekli da će pisati nova rješenja po onome kako oni smatraju da je točno, a ukoliko od zajedničke komisije dobiju drugačije tumačenje rješenja će promijeniti.

Add.2

PLETER, i dalje preuzima djelatnosti koje nisu osnovna djelatnost OSRH, radi se o kuhinjama koje još nisu preuzeli.

Add. 3

Novi ZAKON O OBRANI i ZAKON O SLUŽBI U OSRH

Mi od strane Sindikata nismo bili uključeni u nikakve pripreme Zakona, no rečeno je da se uvode vojni specijalisti i što bi bilo za nas bitno da se uvodi naziv vojni službenik i namještenik, te da bi u Zakonu bila regulirana sva materijalna prava.

Ukoliko to znači da nema sindikalnog organiziranja naravno da će Sindikati biti protiv toga.

Add.4

Pojedinačna pitanja su upućena od strane Sindikata lokalnih i državnih službenika.

Add.5

Preustroj MORH-a završen je 18.07.2012. od toga ostalo je trenutno neraspoređenih 36 DS i N ( od toga VSS 14).

Od strane Sindikata zatražili smo odgovor koliko je DVO stavljeno na radna mjesta službenika. Ima ih 23. Odgovor je da se radi o specifičnim zanimanjima.

Add.6

Dodaci na plaće radnih mjesta na kojima se radi pod otežanim uvjetima i koja su štetna po zdravlje za službenike i namještenike.

Odgovor je da ima previše mjesta i da se to mora smanjiti. Koliko?????? Mi smo rekli da je ovo maksimum koji se mogao skinuti.

Barač je izvijestio da su se i DVO dodaci skinuli. Na što smo reagirali i rekli da se ovi dodaci nisu nikome ukinuli ni smanjili. No smanjili su neke dodatke kao što je mornarički i letački, bilo bi normalno da su onima koji nisu na brodu i koji ne lete ti dodaci ukinuti, no imamo situaciju da je mornarički dodatak smanjen sa 0,3 na 0,2 onima koji su na brodu, a za one koji nisu na brodu smanjilo se sa 0,2 na 0,1…..a zašto ga oni uopće imaju?

O ovoj temi se nije više moglo ni razgovarati jer je gospodin Petar Barač morao otići na drugi sastanak.

Add.7

Ništa se nije razgovaralo, osim što je napomenuto da po tom pitanju bez R. Delića nema razgovora.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)