Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama u posjedu je dokumenta kojim se namjerava, ukinuti instucija državnih službenika I namještenika u OSRH, a sve kako bi se nastavilo sa diskriminacijom tog dijela zaposlenika unutar Oružanih snaga.

Prijedlog  Glavnog stožera u kojem se prije donošenja izmjena Zakona o službi u OSRH, zapovijeda  da se formiraju mjesta vojnih specijalista  i vojnih službenika, dakle kategorija koje nisu definirane nigdje u ni jednom zakonu, je pokazatelj krajnje bahatosti GS OSRH  u poštovanju Zakonskih normi koje su važeće u Republici Hrvatskoj.

Zanimljivo je da se predviđa kategorija vojnih specijalista, gdje bi se vjerojatno smještale djelatne vojne osobe koje neće udovoljavati standardima profesionalnog razvoja, dakle neće biti sposobni udovoljiti NATO standardima, ali će ipak primati plaću iz državnog proračuna.

Zanimljivo je međutim obrazloženje zapovijedi Načelnika Glavnog stožera, u kojoj navode da će vojni službenici obavljati poslove koji su opisani u Zakonu o državnim službenicima kao poslovi državnih službenika.

Diskriminirajuće je objašnjenje u popratnom dopisu  “ Vojni službenici iziskuju manji trošak  MORH-u” iz čega se može zaključiti das u gospoda u odori planirala da male i nikakve plaće za sadašnje državne službenike i namještenike u OSRH ostanu takve. Vjerojatno  će njihove plaće rasti a nama što ostane.

Ono što je najiritantnije je objašnjenje o mogućnosti zapovijedanja  bez ograničenja koje navodno proizilaze iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. A poslije toga slijedi tekst kojeg se ne može a ne nazvati kuknjavom kako DVO dobivaju  slobodan dan, a civilima se plaća prekovremeni rad, kako se civilima plaća prijevoz a oni se moraju voziti vojnolinijskim prijevozom.

Iz priloženog teksta reklo bi se kao su DVO osobe na rubu egzistencije, iako nije tako. Nisu napisali da temeljem Kolektivnog ugovora konzumiraju sva prava kao i državni službenici i namještenici, kako imaju dva do tri puta veće plaće od civila, kako se  koriste institutima iz Kolektivnog ugovora isto kao i oni počevši od naknada za bolovanje do božićnica , regresa i ostalog.

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama uputiće dopis Ministru Uprave, sa samo jednim pitanjem, da li je ovo što se radi u OSRH, zakonito.

Izvješće sa sastanka pročitaje ovdje.

Zapovijed OSRH pročitajte ovdje.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)