Zapeo paket vojnih zakona

Premda se očekivalo kako će novi paket obrambenih zakona ( Zakon o obrani i Zakon o službi u OSRH) biti donesen do kraja ove godine, to se ipak neće dogoditi, doznaje Defender.hr. Razlog tomu je razmimoilaženje oko prijedloga nove podjele ovlasti nad Oružanim snagama između Predsjednika RH i ministra obrane. Premda je prošlo više od mjesec dana od kada su prijedlozi paketa obrambenih zakona otišli na adrese Glavnog stožera OSRH i Ureda Predsjednika, očitovanja i primjedbe na prijedloge zakonskih rješenja još uvijek nisu u potpunosti povratno došla u MORH.

Ipak, kako smo doznali, ideja novog zakona o obrani je da onaj subjekt koji je odgovoran za proračun i za funkcioniranje OSRH ima i konkretne ovlasti, a to je MORH. Slično je i sa prijedlogom zakonskog rješenja kad je u pitanju služba u Oružanim snagama. Riječ je o prijedlozima unaprjeđenja, imenovanja, postavljanja vojnih izaslanika i slično.

Kad su u pitanju primjedbe iz Glavnog stožera OSRH, primjerice, oni žele da se imenovanja i druge personalne stvari rade po proceduri prema kojoj oni predlažu a odluku donosi vrhovni zapovjednik, odnosno Predsjednik RH, dok ministar treba samo dati suglasnost što u MORH-u ne prihvaćaju, jer se na taj način marginalizira uloga ministra koji u miru upravlja vojskom.

Izvor: defender.hr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)