Izvješće sa sastanka

Sa sastanka održanog dana 22. studenoga 2012. sa početkom u 13,00 sati u uredu Tajnika Ministarstva obrane RH, Zagreb.

Prisutni:

MORH: g. Petar Barać, tajnik ministarstva obrane, gđa. Plejić, pomoćnica ministra

OSRH: pukovnica Dajana Azinović

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama: Sanja Santini-Šuperba, dopredsjednica, Dragica Papić, dopredsjednica

Sindikat DLSN: Nina Pejanović, Vjekoslav Majnarić

Sastanak je održan kao redoviti periodični radni sastanak.

Na sastanku su predstavnici sindikata, MORH-a i OSRH raspravljali o slijedećem :

  1. Sindikati su obavijestili tajnika Barača da im nije dostavljen popis ustrojbenih mjesta DsiN u OSRH, prema novom ustroju, premda je na prošlom sastanku (18.listopada 2012.) zaključeno da ga je iz OSRH potrebno dostaviti sindikatima.

Pukovnica Azinović pojasnila je da je popis pripremljen ali da nije dostavljen iz razloga što u OSRH nije dostavljen zapisnik sa spomenutog sastanka.

Tajnik Barač smatra da je ovo međusobno formalno dopisivanje nepotrebno, budući da je i predstavnik OSRH prisustvovao tom sastanku, te da će on osobno kontaktirati načelnika Personalne uprave kako bi riješio ovu situaciju oko popisa ustrojbenih mjesta.

  1. Sindikat DVDS je istaknuo da je uočeno niz nepravilnosti, činjenih od strane zapovjednika nižih ustrojbenih cjelina, prilikom predlaganja DsiN na nova ustrojbena mjesta. (Na primjer: na ustrojbeno mjesto ličitelj-soboslikar predložen je trgovac dok istovremeno osobi koja je po struci ličitelj sa položenim majstorskim ispitom nije ponuđeno ništa i sl.)

Kako u ovom preustroju ne postoji Odabirno vijeće, u čijem bi sastavu bili i predstavnici sindikata, kako je to bilo u prethodnom procesu preustroja OSRH, sindikat traži sudjelovanje  u tom  procesu na način da se prije konačnog donošenja rješenja održe sastanci sindikata i Središnjice za upravljanje osobljem, sa ciljem izbjegavanja nepravilnosti .

Tajnik Barač se u načelu složio sa ovim prijedlogom te je uputio sindikate da službeno zatraže održavanje takvih sastanaka.

  1. VDS je upoznao nazočne sa činjenicom da gotovo nitko u OSRH nije dobio novo rješenje o priznavanju prava na putne troškove sukladno novom KU, a to znači da nisu dobili ni naknadu troška odnosno novce, iako su djelatnici OSRH još u rujnu

podnijeli zahtjeve, što sindikat vidi kao veliki problem pogotovu kada su u pitanju međumjesni putni troškovi koji vrlo vjerojatno i neće biti isplaćeni u ovoj godini

(pojašnjenje: ovi troškovi su relativno visoki i zahtijevaju od djelatnika odricanje od dijela plaće, koja je uzgred budi rečeno ionako jedva dovoljna za preživljavanje, kako bi došli na posao).

Predstavnici MORH-a bili su iznenađeni ovom informacijom te je zaključeno da će se žurno djelovati po ovom pitanju.

  1. SDVDS je zatražio od Tajnika Barača jamstvo da prilikom ustupanja Doma HV Virovitica, gradu Virovitici jedini preostali djelatnik tog Doma, namještenik Milan Blažević, bude zbrinut na način da ga grad Virovitica primi u radni odnos, odnosno preuzme zajedno sa objektom.

G. Barač se složio da je potrebno zbrinuti tog djelatnika. Obećao je da će poduzeti sve što je potrebno u tom smislu te da će kontaktirati gradonačelnika Virovitice g. Ivicu Kirina kako bi se riješio status g. Blaževića.

  1. Sindikati su obavijestili Tajnika Barača da su zaprimili nacrte paketa Zakona o obrani i službi u OSRH te će svoje primjedbe dostaviti u predviđenom roku

Dragica Papić, SDVDS

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)