Referendum sindikata javnih i državnih službi

Čelnici 15 sindikata javnih i državnih službi najavili su da će od 15. do 17. svibnja provesti referendum među članovima o ispitivanju njihove spremnosti da sudjeluju o daljnjim akcijama ako Vlada ne ispuni njihove zahtjeve. Također, izvijestili su da su odustali od prosvjeda najavljenog za 18. svibnja, na dan izborne šutnje, zbog upozorenja Državnog izbornog povjerenstva.

Referendum, koji će se provesti u cijeloj Hrvatskoj, obuhvatit će isključivo članove sindikata, koji će s “da” ili “ne” odgovarati na pitanje “Hoćete li osobno sudjelovati u štrajku i blokadi našeg sustava do ispunjenja zahtjeva u vremenu, opsegu i načinu na koji će to organizirati vaš sindikat zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi?”.

Među službama koje okupljaju ti sindikati, a koje će na referendumu odlučivati o mogućoj blokadi cijeloga javnog i državnog sustava kako bi natjerale Vladu da promijeni politiku ili odstupi, su prosvjeta i znanost, zdravstvo – medicinske sestre, porezna uprava – carina, državna uprava – policija, vojska, vojni službenici, Sindikat kulture te Zavod za mirovinsko osiguranje.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je danas 11 sindikata javnih i državnih službi Vladi uputilo dopis na temu otvaranja socijalnog spora u kojem zahtijevaju hitan sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima sindikata da pokušaju otkloniti taj spor.

U dopisu traže napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje, vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata, ukidanje zakona i akata kojima se umanjuje cijena rada u javnim i državnim službama, adekvatno financiranje njihovih djelatnosti te uključivanje sindikata u rješavanje pitanja viška zaposlenih u javnim i državnim službama.

Izvor: HRT

Iz ostalih medija: RTL, Poslovni.hr, Tportal

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)