Strategijski pregled obrane

article-main-1375263147_232Zvanja koja su trenutačno deficitarna u MO-u i OS-u su dipl. ing. strojarstva, brodostrojarstva, elektrotehnike (smjerovi elektronika i energetika), računarstva, građevine, informatike, pomorskog prometa (smjer nautika), dipl. pravnik, doktori medicine. I na kadrovskom savjetu MO-a 27. veljače 2007. raspravljalo se o toj problematici, odnosno o stanju deficitarnih struka u MO-u i OSRH-u. U svrhu rješenja deficitarnosti, u postupku je iznalaženje modela stimuliranja svih deficitarnih struka, a jedan od načina je i izmjena Pravilnika o dodacima na plaću koji će stimulirati u smislu uspješnog pribavljanja osoblja deficitarnih zvanja kao i njihov ostanak u OSRH.

Od tada do danas prošlo je više od šest godina, vrijeme kao da je stalo, jer bi odgovor nažalost bio isti kao i tada. I ne samo to, još tada je DPR-om bio propisan koncept jedinstvenog upravljanja ljudskim resursima koji do danas nije zaživio što su dužnosnici MORH-a priznali u novom Strategijskom pregledu obrane. Implementaciju Koncepta upravljanja osobljem trebalo je početi do 30. rujna 2007.

Vođenje i planiranje karijere časnika i dočasnika najveća je boljka personalnog sustava već više od petnaest godina. Naime, nisu rijetki slučajevi da časnici u čije se školovanje ulagalo odlaze iz sustava, dok je drugima taj nedostatak ograničavajući uvjet za daljnje napredovanje. Primjerice, što se događa sa hrvatskim vojnim izaslanicima nakon povratka s dužnosti? Radi se o sudionicima Domovinskog rata, ljudima širokih pogleda na svijet, sa međunarodnim i diplomatskim iskustvom u radu, mnogi su od njih magistrirali i doktorirali na međunarodnim vojnim pitanjima.

Izvor: defender.hr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)