Konačno jedna dobra vijest za hrvatske radnike!

0118007.48Ministarstvo rada i mirovinskog sustava popustilo je sindikatima i prihvatilo gotovo sve njihove zahtjeve vezane uz izmjene Zakona o radu (ZOR), između ostalog i onaj prema kojem poslodavac može radniku dati otkaz ako nije u mogućnosti isplatiti plaću.

Resorno ministarstvo iz kojeg su poručivali da neće pristati na ucjene sindikata, pismeno je povuklo odredbu o financijski uvjetovanom otkazu i odlučilo ”uvažiti zahtjeve sindikalnih središnjica”, te nema namjeru dalje predlagati izmjenu instituta pravilnika o radu, odnosno reguliranja plaće, kao ni redefiniranja instituta otpremnine.

Kako su sindikati tražili, preraspodjela radnog vremena i mogući dulji rad od 48 sati tjedno moći će se ubuduće regulirati isključivo kolektivnim ugovorima. Jedini element zakonskih izmjena u kojem ministarstvo nije u potpunosti prihvatilo sindikalne zahtjeve je sudski iznos naknade štete u slučaju neopravdanog razloga za otkaz.

Pobjeda sindikata

Povlačenje resornog ministarstva u dijelu ključnih prijedloga izmjena ZOR-a velika je pobjeda sindikata. Kad je riječ o raspodjeli radnog vremena, ministarstvo je predlagalo mogućnost rada od 56 sati tjedno pri čemu prosječan rad u razdoblju od četiri mjeseca ne bi smio prelaziti 48 sati (40 sati redovnog tjednog rada i osam prekovremenih sati). Sindikati su ukazivali da bi takva preraspodjela mogla izazvati prekomjeran rad radnika, odnosno iskorištavanje u praksi, pa su tražili da se svaka preraspodjela dulja od 48 sati tjedno uređuje kolektivnim ugovorima, kao što se već sada u nekim djelatnostima radi. Primjerice u turizmu, u kojem se u sezoni radi duže nego izvan sezone.

”Uvažavajući okolnosti da su sindikati važan segment u sprečavanju zlouporaba u primjeni odredbi o organizaciji radnog vremena, te da u tome smislu mogu preventivno djelovati i u odnosu na sprečavanje prekovremenog rada radnika koji za posljedicu može imati ugrožavanje zdravlja i sigurnosti radnika, ministarstvo prihvaća prijedlog sindikata da se kroz kolektivne ugovore omogući organizacija radnog vremena kojom bi se radniku odredio rad dulji od 48 sati tjedno”, navodi se u dopisu kojim Ministarstvo rada pristaje na sindikalne zahtjeve.

Izvor: net.hr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)