Tako to rade ministarstvo obrane RH i oružane snage

Ovih dana sindikati su bili pozvani na sastanak u MORH, gdje je prezentiran prijedlog nove “poticajne”Odluke o otpremninama na koju su sindikati mogli dati primjedbe u roku dva dana zbog žurnosti otpuštanja djelatnika, jer i ovaj put jedino i samo MORH otpušta državne službenike i namještenike (barem u nečemu prednjačimo) .

Naš sindikat predložio je da svi djelatnici koji se otpuštaju imaju pravo na otpremninama pod istim uvjetima (100% od plaće tko se javi u roku 15 dana , a 80% tko se javi u roku 30 dana), naravno to nije prihvaćeno.

Također ni ovaj put nije napravljen PROGRAM ZBRINJAVANJA .Nadnevka 26.kolovoza 2013. godine tridesetak pripadnika OSRH stavljeno je na raspolaganje (pa čak i sindikalni povjerenici) sa datumom 27.lipnja 2013. Dakle, dva mjeseca unatrag(dosad neviđeno), a na reakciju sindikata da su to nezakonita rješenja tvrde da je sve u skladu sa zakonima .

Ono što je znakovito je da ni do danas nisu odgovorili na žalbe djelatnika, a već su dva mjeseca prošla.

Među tim djelatnicima su i imedicinske sestre koje otpuštaju iz službe, iako imaju licence za rad,a i zdravstvena struka se očitovala da su im potrebne , pogotovo što velik broj med.tehničara u sustavu nema licencu, a. nerijetko su na takva mjesta raspoređene sosobe koje nemaju niti potrebnu stručnu spremu .Ministar je obećao razriješiti tu situaciju ali već je prošlo više od mjesec dana, a službeno nismo dobili odgovor.
Ovih dana oko 130 djelatnika će biti stavljeno na raspolaganje, a Glavni stožer nije pozvao sindikate na razgovor .

Ista je situacija i ostatkom Službe za gospodarenje nekretninama, gdje je posodavac izmijenio Pravilnik o unutarnjem redu i gdje će također uslijediti otkazi.

Također se na terenu provodi koncept vonih specijalista, anketiraju se pojedini djelatnici a da sindikat nije upoznat ni sa čime.

Prema našim informacijama, dio djelatnika koji je stavljen na raspolaganje u Zadru, dobio je spor na Upravnom sudu(čekamo pismeni otpravak), te je sud presudio da su otkazi nezakoniti.Pitamo se da li će potpisnik rješenja odgovarati ili će sve voda odnijeti kao do sada pod krinkom kolektivne odgovornosti.

Smatramo da je došlo vrijeme za pojedinačnu odgovornost osoba koje izdaju i potpisuju takva rješenja.

Dokle ovako, ne znamo, ali je žalosno da se socijalni dijalog u RH sveo na tužbe na Hrvatskim sudovima, na kojima moramo dokazivati da poslodavac nije u pravu.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *