Pismo predsjedniku RH

Poštovani gospodine predsjedniče,

Slobodni smo Vas izvijestiti  da je Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama održao radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva obrane  25. rujna 2013. god., te smo odgovorne iz MO upoznali sa činjenicom kako su medicinske sestre iz Slavonije (šest djelatnica) stavljene na raspolaganje  jer u trenutku stupanja na snagu novog Zakona o službi u OSRH nisu imale radno mjesto odnosno nisu bile raspoređene a poslove su obavljale po zapovijedi.

Kako je riječ o  medicinskim sestrama koje imaju završenu školu za medicinske sestre te položen državni stručni ispit i koje posjeduju licence za samostalan rad, smatramo da bi ih svakako trebalo zadržati u sustavu Ministarstva obrane, a naročito u prilog tomu ide i činjenica  da se i zdravstvena struka MORH-a očitovala da su potrebne jer se radi o kvalificiranim osobama sa licencom za samostalan rad.

Ovo naglašavamo iz razloga što nam je poznato da određeni broj osoba u OSRH , na mjestima medicinskih tehničara DVO nema niti potrebnu stručnu spremu a oni koji to imaju u većini slučajeva nemaju licence za rad.

 Odgovorni u Ministarstvu obrane obećali su pokušati riješiti tu situaciju te uputiti dopis nadležnima u OSRH da se izvidi mogućnost proširenja ustroja, isto su učinili  ali od strane OSRH nije bilo razumijevanja. Očitovali su se da imaju dovoljno medicinskih tehničara ne potkrijepivši to konkretnim podacima.

S obzirom da je u Slavoniji, osim ovih šest medicinskih tehničara, prema najnovijim informacijama,  predviđeno još deset med. tehničara DVO za odlazak u mirovinu što iznosi poprilično veliku brojku od  ukupno 16 stručnih osoba koji će ubrzo napustiti sustav, ne možemo a da se na zapitamo kako će sustav uopće funkcionirati bez ovih osoba.

 Nameće  se dojam da je namjera poslodavca umjesto ovih osoba primiti nove djelatnike sa tržišta rada, što nužno i nije negativno, ali moramo voditi računa o tome da su navedene medicinske sestre  hrvatski branitelji i dale su određeni doprinos u stvaranju OSRH pa shodno tome zaslužuju i posebnu pažnju i to naročito u ovako bitnim, egzistencijalnim pitanjima.

Gospodine predsjedniče,  molimo da svojim autoritetom utječete na odgovorne iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske kako bi riješili ovaj, za naš Sindikat i naše članove veliki  problem.

Unaprijed zahvaljujemo !

Za Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama

Predsjednik: Radomir Delić,dipl.ing.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)