Sastanak sa načelnikom glavnog stožera OSRH

Nadnevka 11.veljače 2014.godine predstavnici sindikata primljeni su na satankak sa Načelnikom GSOSRH, generalom  zbora Dragom  Lovrićem.

Razgovaralo se o ciljanoj brojčanoj veličini OSRH za razdoblje do 2017.godine.Prema sadašnjim projekcijama GSOSRH, do tada bi brojčana veličina trebala biti oko 15000 pripadnika, od kojih bi prema procjenama trebalo biti oko 700 civila.

Predstavnici sindikata upozorili su da se primjetilo kao se tijekom sadašnjeg preustroja, civilna mjesta pretvaraju u djelatna, te smo dobili garanciju kako se te stvari neće događati, te se civilna mjesta neće pretvarati u mjesta DVO, osim za mjesta vojnih specijalista.

Što se tiče radnih mjesta vojnih specijalista, GSOSRH, podržao je inicijativu sindikata u izmjeni  Zakona o službi, te uvođenje kategorije prijema u sastav vojnih  specijalista internim natječajem iz kategorije službenika i namještenika, pripadnika OSRH.

Tijekom sastanka otvorila se tema o civilima iz OSRH, koji su novim Zakonom o službi izgubili dodatak zbog otežanih uvjeta rada, te je zaključeno kako ti djelanici moraju biti uvršteni u uredbu Vlade RH, te im te dodatke treba vratiti.Sindikat je izvijestio Načelnika o pregovorima sa predstavnicima MORH-a, oko popisa radnih mjesta koja su izgubila dodatak i namjeri da se tim djelatnicima vrati dodatak, jer je on zakonski utemeljen.

Predstavnici sindikata upoznali su poslodavca o nepravednom načinu odabira koja će radna  mjesta biti prevedena u radna mjesta vojnih specijalista, te istakli primjer minsko torpedne stanice u šibeniku, gdje su dvojica djelatnika postala vojni specijalisti, a druga dvojica koja isto rade sa minsko eksplozivnim sredstvima nisu, a usput  su i izgubili dodatak na plaću.Načelnik GSOSRH, istaknuo je kako je broj vojnih specijalista nedostatan, te vjeruje kako će konačan broj radnih mjesta vojnih  specijalista biti uvećan, te da će se propusti koje smo naveli, biti riješeni.

Od strane poslodavca upoznati smo kako je u tijeku postupak izmjene ustroja za 13 radnih mjesta frizera, koji će se zadržati u sustavu.

Na kraju je dogovoreno kako će se suradnja OSRH i sindikata nastaviti, kroz sastanke i konzultacije o svim pitanjima važnim za statusni i materijalni položaj državnih službenika i namještenika u OSRH.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *