Braniteljima se ukidaju mirovine!

Branitelji koji su u rat otišli sa 18, 19 ili 20 godina i koji prije rata nisu bili zaposleni, u potpunosti će ovisiti o dodatku iz državnog proračuna koji može biti pun, ali i ne mora. Pojednostavljeno, veliki broj branitelja mogao bi u najcrnjem scenariju ostati bez ičega!

Donesen je novi zakon o mirovinskom osiguranju branitelja i članova njihovih obitelji. Braniteljske mirovine će od 01.01. 2015. biti podijeljene na dva dijela: opći i poseban dio. Prema novom zakonu opći dio mirovine izračunavat će se sukladno radnom stažu i uplatama doprinosa, a posebni dio (tkz. braniteljski dodatak) koji bi nadoknađivao razliku u iznosu do mirovine ostvarene prema ZOPHBDR-u, isplaćivao bi se iz državnog proračuna. Drugim riječima…

Branitelji koji su u rat otišli sa 18, 19 ili 20 godina i koji prije rata nisu bili zaposleni, u potpunosti će ovisiti o dodatku iz državnog proračuna koji može biti pun, ali i ne mora. Pojednostavljeno, veliki broj branitelja mogao bi u najcrnjem scenariju ostati bez ičega! To potvrđuju iz resornog ministarstva riječima kako će “visina posebnog dijela (dodatka) pratiti sudbinu državnog proračuna”, što znači da će ga Vlada RH smanjivati ili povećavati ovisno o tome koliko novca ima u državnoj riznici.

Užasnija od ovog zakona je samo činjenica da je on donesen pokvareno i šutke još prije četiri mjeseca, skrivajući se iza odluke o smanjenju braniteljskih mirovina koja je očito služila samo za odvraćanje pozornosti ionako uznemirenih branitelja. Nevjerojatna činjenica je da su ovaj zakon sasvim slučajno otkrile članice Udruge udovica branitelja Domovinskog rata na jednoj sasvim slučajnoj tribini na kojoj se našao i ministar Mirando Mrsić. Predsjednica ove Udruge Rozalija Bartolić kazala je:

Nitko nam ništa nije rekao. Bojimo se te podjele mirovine. Naši poginuli branitelji se pretvaraju u civile jer će im se obračunavati staž, čime će izgubiti ono zbog čega su ginuli. Neće se voditi kao poginuli branitelji koji primaju mirovine stečene Domovinskim ratom, nego će im se mirovine obračunavati po općem propisu. Ovaj dodatak koji ide iz državnog proračuna, toga se najviše bojimo. Novaca za to može biti, a i ne mora. Mogu isplaćivati par mjeseci, pa reći – za to više nemamo novaca – kazala je Rozalija Bartolić i ponovila kako za tu odredbu nisu saznale regularnim putem.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)