Zaboravili na vojnike

Državni ured za upravljanje državnom imovinom ovih je dana ponudio stotinu nekretnina u svim županijama, zemljište i zgrade na oko 20 milijuna kvadratnih metara. Iako se ističe kako bi te nekretnine, mahom bivše vojarne i zgrade u vlasništvu MORH-a, trebale poslužiti kao motor za daljnji razvoj jedinica lokalne samouprave, nesumnjivo je da se prvenstveno radi o još jednom pokušaju krpanja šupljeg državnog proračuna. Nezgodno je u svemu, što su prilikom ponude ovih nekretnina, zaboravili da su neke od njih i danas u kakvoj takvoj funkciji, a i u njima žive i rade stotine državnih službenika, vojnika i prognanika, kojima nitko nije objasnio hoće li i njih prodati skupa s nekretninom ili će ih novi vlasnik samo izbaciti.

Zaboravili na vojnike

Iako se još uvijek ne radi o natječajima, već o tzv. “savjetovanju sa zainteresiranom javnošću” koju se poziva da proslijede svoje ideje i projekte, ne sumnjamo da će se bilo koja od ovih nekretnina prodati u roku odmah, samo ako je riječ o novcu kojim će se pokrpati proračun. Kako se navodi u priopćenju DUUDI-a, riječ je o sto nekretnina koje obuhvaćaju okvirno 20 milijuna kvadratnih metara površine, od neizgrađenog do izgrađenog građevnog zemljišta te objekata. Nekretnine pokrivaju prostore u svakoj županiji Republike Hrvatske, a većinom je riječ o bivšim vojnim nekretninama. DUUDI kao vrlo interesantne izdvaja vile koje se nalaze u Lovranu, Opatiji, Dubrovniku i na Plitvicama (vila Izvor), bivšu političku školu u Kumrovcu, Muzil u Puli, Češku Vilu na Visu, Duilovo u Splitu, Kovčanje na Malom Lošinju, Željezaru Sisak, Goli otok, rezidencijalni objekt u Zagrebu, data centar Deanovec i Vjesnik u Zagrebu, ali i Hotel Iž u Zadru.

Upravo ovaj posljednji učinio nam se nasporniji, makar je slična situacija i s nekim drugim nekretninama poput Duilova u Solitu. Naime, u hotelu Iž, kako saznajemo, još uvijek živi 60-ak osoba, što prognanika s neriješenim stambenim pitanjem, ali i djelatnih vojnih osoba iz svih krajeva Hrvatske, koje je MORH poslao na dužnost u bekovačku ili zemuničku vojarnu. Tu je također i desetak civilnih zaposlenika koji se skrbe o hotelu i potrebama onih na smještaju. I dok su prognanici dobili obavijest da se moraju što prije iseliti, časnici koji tu već godinama žive i dugogodišnji civilni zaposlenici MORH-a nemaju pojma što će biti s njima.

Niti je vojnike tko obavijestio da se hotel prodaje, niti su im najavili skorašnje iseljenje i eventualnu zamjenu smještaja, kao što su to ipak učinili u slučaju prognanika. Obzirom da MORH u blizini Zadra ima jedino zgradu u Jazinama, koja je već pretrpana pilotima iz zemuničke vojarne, časnici iz hotela Iž ne znaju trebaju li već krenuti u potragu za iznajmljivim stanovima ili MORH ipak ima neko rješenje. Civilni zaposlenici pak, predosjećaju kako će biti tek dio nove statistike o smanjenom broju zaposlenih u državnoj službi, odnosno da će im bez pardona poslije višegodišnje službe udijeliti cipelu. Treba napomenuti kako su MORH-ovi djelatnici izuzetno razočarani i nezadovoljni ovakvim odnosom, no obzirom da bi zbog izjava u javnosti mogli imati problema, zaštitili smo njihov identitet.

Izvor: ezadar.hr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)