Hoće li i hrvatski vojnici imati pravo na sindikalnu člansku iskaznicu?

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) će temeljem odluke Europskog suda za ljudska prava, ponovno aktualizirati mogućnost sindikalnog organiziranja u Oružanim snagama Republike Hrvatske koje bi djelatne vojne osobe učinilo ne samo izvršiteljima naredbi i zadaća, nego i socijalnim partnerima koji mogu promicati zajedničke specifične interese vojne službe, piše glavni tajnik Siniša Kuhar.

U Republici Hrvatskoj sindikalno organiziranje i članstvo u sindikatu moguće je u policiji, ali je ta mogućnost zapriječena djelatnim vojnim osobama u Oružanim snagama, premda su sindikati koji djeluju u Ministarstvu obrane to predlagali u postupku donošenja Zakona o službi u OSRH i to uz ograničenje prava na štrajk, ističe Kuhar.

Međutim, iako Zakon o službi predviđa mogućnost sindikalnog organiziranja kada su u pitanju službenici i namještenici u OSRH, uvođenjem nove kategorije civilnog osoblja u oružanim snagama, tzv. vojnih specijalista, koji imaju status djelatnih vojnih osoba i smanjenjem broja državnih službenika i namještenika, zapravo se sužava prostor za sindikalno organiziranje i konzumiranje temeljnih građanskih prava zaposlenih u Oružanim snagama, napomenuo je Kuhar.

Kako javlja Europska federacija sindikata javnih službi (EPSU), pozivajući se na objavu za medije Europskog suda za ljudska prava od 2. listopada, ovaj je sud donio odluku da zabrana sindikalnog organiziranja u francuskoj vojsci predstavlja povredu članka 11. Europske konvencije o ljudskim pravima, koji regulira pravo na slobodu udruživanja, uključujući i pravo na osnivanje sindikata. Odluka Suda potvrđuje mogućnost ograničenja koja se mogu primijeniti na vojno osoblje u pogledu izražavanja i aktivnosti, ali zabranu članstva u sindikatu ocjenjuje kao kršenje temeljnog ljudskog prava na slobodu udruživanja, objašnjava Kuhar.

„To je vrlo važna odluka, prva takve vrste. Ona potvrđuje stajalište da su vojnici građani u uniformi koje promovira EPSU. To znači da vojnici trebaju imati jednaka prava kao i ostali građani”, rekao je glavni tajnik EPSU, Jan Willem Goudriaan.

„To je dobra vijest za vojnike i druge zaposlenike u uniformi u drugim europskim državama u kojima je pravo članstva u sindikatu još uvijek daleki san. To je dobra vijest i za one vojnike i civile zaposlene u vojsci koji su udruženi u EPSU i koji već uživaju sindikalna prava jer je jednoglasnom odlukom europskih sudaca dokazano da su bili u pravu”, smatra Goudriaan.

Izvor: narod.hr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)