Izvješće sa sastanka

Izvješće sa sastanka održanog dana 09. travnja 2015. sa početkom u 11,00 sati u uredu Tajnika Ministarstva obrane RH, Zagreb.

Prisutni:
MORH: g. Petar Barać, tajnik ministarstva obrane; gđa. Ankica Plejić, Uprava za ljudske resurse; gđa. Iva Milun

OSRH: brigadir Gregorović, brigadir Martinić, pukovnik Zekušić, natporučnica Marija Zelić

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama: Dragica Papić, dopredsjednica

Sindikat DLSN: Nina Pejanović, Vjekoslav Majnarić, Darko Lesjak

Sastanak je održan kao redoviti  radni sastanak. Na sastanku su predstavnici sindikata, MORH-a i OSRH raspravljali o slijedećem:

Glavni tajnik započeo je sastanak s objašnjenjem da dnevni red nije određen , te da ćemo raspravljati o svim problemima.
Kao prvo, pošto je imao u prošlom periodu upite vezano za dodatke na otežane uvjete rada od strane SDVDS, smatrao je da ima obvezu izvjestiti nas da vrlo vjerojatno Vlada u ovoj situaciji neće prihvatiti prijedlog liste radnih mjesta koja bi trebala ostvariti predmetne dodatke. Naime prema njegovim riječima, sve je zapelo u Ministarstvu financija a opravdanje je da bi to bilo “opterećenje za proračun jer i druga ministarstva potražuju dodatke”. Tajnik predlaže rješenje  da se reguliranje dodataka na otežane uvjete, u  izmjenama Zakona o službi vrati u ovlasti ministra, kao što je nekad bilo. Tajnik tvrdi da će izmjene zakona uskoro u Sabor  te da će ići po hitnoj proceduri. Sindikatima će biti dostavljen prijedlog  izmjene Zakona o službi u OSRH na mišljenje. Predstavnica SDVDS izrazila je negodovanje jer se po mišljenju sindikata Ministarstvo obrane nije dovoljno potrudilo i na pravi način obrazložilo da se tu radi o dodacima na štetnost po zdravlje i  bez obzira što je kriza u državnim financijama ova vrsta dodataka ne smije biti upitna pogotovu što ovu vrstu dodataka određene kategorije uposlenika MORH-a  (DVO) već konzumiraju u zamašnim iznosima. Sramotno je da su ove dodatke namještenici imali i izgubili izmjenama zakona kojima je ministru oduzeta ovlast određivanja i od tog datuma , siječnja 2014., MORH    nije ništa konkretno poduzeo kako bi se to promijenilo.

Nadalje, Tajnik je obavjestio sindikate da je stupila na snagu Izmjena pravilnika o prehrani pripadnika OSRH, te da se subvencioniralo koliko je bilo novaca. Predstavnica našeg sindikata postavila je pitanje čime su bili vođeni kada su odredili da se časnike i službenike subvencionira u istom iznosu odnosno dočasnike i namještenike, kada je poznata činjenica da časnici i dočasnici imaju daleko veća primanja od službenika i namještenika. Naglasila je da bi oni koji imaju manje trebali i plaćati objed manje i stavila upitnik na ovakvu “raspodjelu onog koliko se ima”. Tajnik je ovu primjedbu opravdao činjenicom da :”Službenici i namještenici u drugim ministarstvima nemaju pravo na objed”.

Brigadir Gregorović izvjestio je sindikate da je  01. travnja potpisan dio ustrojbenih knjiga, te da će oko 110 djelatnika biti izdvojeno u slijedećem periodu. Popis djelatnika će biti dostavljen sindikatima do sredine idućeg tjedna, a personalci postrojbi će s djelatnicima obaviti razgovore.

Na upit SDVDS-a tajnik je ukratko obavjestio sindikate da će hotel Duilovo biti predan Pleteru te da će djelatnici dobiti ugovore o radu 15.04.2015.

Na kraju  je gđa. Ankica Plejić izvjestila nazočne da će se organizirati sastanak vezano za sindikalne povjerenike na kojem bi se konačno usaglasila i definirala ta problematika, misleći pritom na sve povjerenike u MORH-u, njihova prava i ovlasti itd…

Sastanak završio u 12.sati,
Dragica Papić, SDVDS

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)