Izvješće sa sastanka

Sa sastanka održanog dana 18. lipnja 2015. sa početkom u 11,00 sati u uredu Tajnika Ministarstva obrane RH, Zagreb.

Prisutni:

MORH: g. Petar Barać – tajnik ministarstva obrane, gđa. Ankica Plejić – Uprava za ljudske resurse, gđa. Iva Milun

OSRH: brigadir Gregorović, brigadir Martinić, pukovnik Zekušić, natporučnik Karaman

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama: Sanja Santini – dopredsjednica, Dragica Papić – dopredsjednica

Sindikat DLSN: Siniša Kuhar, Vjekoslav Majnarić, Darko Lesjak

Sastanak je održan kao periodični radni sastanak. Na sastanku su predstavnici sindikata, MORH-a i OSRH raspravljali o slijedećem:

 1. Kako je Glavni tajnik MORH-a kasnio radi drugih obaveza sastanak je otvorila gđa. Ankica Plejić . Izvjestila je nazočne da je stupila na snagu izmjena uredbe o koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi kao i dugo očekivana izmjena Uredbe o poslovima i posebnim uvjetima rada u državnoj službi. Provedba Uredbe stupa na snagu odmah. Predstavnici SDVDS imali su primjedbu da u sustav dodataka nije uvršteno radno mjesto “vatrogasac”, iako je to bilo ranije dogovoreno. Budući da vatrogasci rukuju i specijalnim vozilima i gorivima i mazivima, sindikat predlaže da im se po toj osnovi dodijeli dodatak.
 2. Gđa. Ankica Plejić izvjestila je nazočne da je upravo izvršena primopredaja hotela Zagreb, Duilovo Trgovačkom društvu Pleter usluge d.o.o.. Trgovačko društvo preuzelo je i preostale djelatnike hotela koji su prihvatili ponuđeni ugovor o radu. Devet djelatnika odbilo je prihvatiti ponuđeni ugovor a od tih djelatnika troje su u zaštićenim kategorijama. Također je napomenula da 30. lipnja 2015. istječe rok za predaju Hotela IŽ u Zadru. U Hotelu IŽ trenutno je zaposleno samo dvoje djelatnika.
 1. Gđa. Ankica Plejić uputila je zahtjev sindikatima da se usaglase oko predstavnika sindikata koji će imati ulogu Radničkog vijeća kako bi poslodavac znao s kim se savjetovati prilikom otkazivanja ugovora o radu, pozivajući se na odredbe Zakona o radu.Sindikalni predstavnici su se usprotivili toj inicijativi te pojasnili kako se ta odredba Zakona o radu ne odnosi na tijela Državne uprave, kao što je i definirano člankom 140. istog Zakona. Poslodavac u situaciji otkazivanja ugovora o radu mora provoditi odredbe Kolektivnog ugovora i o svim pitanjima vezanim za radni odnos službenika i namještenika savjetovati se sa sindikatima, a u svojim aktima pozivati se na Kolektivni ugovor jer se on provodi obvezno i neposredno.

  Predstavnici sindikata predložili su formiranje tijela, iz nekadašnje prakse poznato kao Odabirno vijeće, koje bi moglo poslužiti kao oblik savjetovanja sa sindikatima. Tajnik g. Barač složio se da ideja nije loša te da će o tome razmisliti.

 2. Predstavnici našeg sindikata izvijestili su nazočne da se odredbe Kolektivnog ugovora, vezano za materijalna prava, u većini slučajeva provode i vidljiv je napredak u odnosu na prethodni period. Nažalost, imamo podatke da se u HRZ-u prekovremeni rad ne isplaćuje sa obrazloženjem da za to nema financijskih sredstava. Predstavnici sindikata postavili su pitanje tko je osoba u HRZ-u koja može tvrditi da nema sredstava za isplatu naknade za prekovremeni rad i istovremeno zahtijevati od djelatnika da rade prekovremeno. Brigadir Gregorović je rekao da nema saznanja o toj temi te da će istražiti o čemu se radi te će po tom pitanju, učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti
 3. Nadalje, Tajnik je izvjestio sindikate da je Prijedlog izmjene zakona o službi u OSRH poslan u Sabor RH.
  Naš sindikat je uputio prigovor da poslodavac nije konačni prijedlog predmetnog Zakona dostavio sindikatima na uvid, što je uostalom zakonska obaveza poslodavca, te niti jedan cjelovit prijedlog sindikata nije prihvatio, osim parcijalno, odredbe da za prijam DSiN u kategoriju Vojnih specijalista nema dobne granice.Tajnik Barač je odgovorio da Ministarstvo nije dužno slati sindikatima Prijedlog zakona, jer je objavljen pa ga možemo čitati kao i svi drugi, te da se prihvatilo što se moglo prihvatiti i neka budemo sretni da nam je ostalo pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje i pravo na subvencionirani objed. Naglasio je da ova prava nemaju drugi službenici u državi te da ne “tražimo kruha povrh pogače” što je pretpostavljam, narodna mudrost iz njegovog rodnog kraja.
  Tajnik je najavio slijedeći sastanak u srpnju.

Sastanak završio u 12,15 sati.
Dragica Papić, SDVDS

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *