Presuda Europskog suda: U radne sate uračunati i put do posla i natrag

Vrijeme koje je potrebno za dolazak i odlazak s posla na početku i kraju svakog dana trebalo bi se zakonski uračunavati u radne state, presudio je Europski sud pravde. Sud tvrdi da radnicima bez fiksnih ureda mora biti plaćeno vrijeme koje utroše na putovanje do radnog mjesta i natrag, a po trenutnim propisima to se ne računa, piše Independent.

Ovo zapravo znači da bi tvrtke koje zapošljavaju radnike kao što su električari, njegovatelji, razni instalateri ili prodajni zastupnici mogle kršiti propise EU o radnom vremenu, kada bi primjerice zatvorili regionalni ured.

Europski sud pravde presudu obrazlaže potrebom da zaštiti zdravlje i sigurnost radnika prema Direktivi Europske unije o radnom vremenu. Sve je krenulo od slučaja u Španjolskoj, vezanom za tvrtku koja se bavi sigurnosnim sustavima Tyco.

Presuda glasi:

“Činjenica da radnici započinju i završavaju putovanja u svojim domovima direktno proizlazi iz odluke njihova poslodavca da ukine regionalne urede, a ne iz želje samih radnika. Zahtijevati od njih da podnesu teret odluke poslodavca bilo bi u suprotnosti s ciljem zaštite sigurnosti i zdravlja radnika koji proizlazi iz Direktive, što uključuje nužnost jamčenja minimalnog perioda odmora radnicima.”

Izvor: Dalmacija news

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)