Sud presudio MORH-u

Sud presudio da MORH petorici vojnika mora platiti više od milijun kn dodataka za prekovremene sate.

Nešto više od milijun kuna MORH mora nadoknaditi petorici djelatnika protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kojima od 2003. do 2006. godine nisu uredno isplaćivani dodaci na plaću za prekovremeni rad, rad noću, rad u drugoj smjeni, te rad subotom i nedjeljom. Uz to, država će, ukoliko ova presuda Općinskog radnog suda u Zagrebu, postane pravomoćna, morati nadoknaditi i 205 tisuća kuna sudskih troškova.

Petorica pripadnika HRZ-a tužbu su podnijeli još u ožujku 2008. godine i tražili isplatu dodatka na plaće što im nije isplaćivan iako su usredno odrađivali i prekovremene sate, te radili i noću i subotama i nedjeljama i blagdanima. Uz neisplaćene iznose tražili su i kamate.

MORH, odnosno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje ga je zastupalo u postupku, upozorilo je kako treba voditi računa o razlici između djelatnih vojnih osoba i službenika i namještenika, te kako se odredbe o plaćama službenika i namještenika ne mogu primjenjivati na plaće djelatnih vojnih osoba. Naime, Zakon o službi u oružanim snagama propisuje da se na prekovremeni rad djelatnih vojnih osoba ne primjenjuju vremenska ograničenja propisana tim općim propisima.

Osim toga, u Zakonu stoji da se pravo na povećanu plaću za prekovremeni rad ne ostvaruje ako je moguće organizirati preraspodjelu radnog vremena, te ako je dežurstvo kao poseban uvjet rada vezano za kontinuirano obavljanje poslova i zadaća.

Cijeli članak pročitajte na Telegram.hr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)