Sve o novoj poreznoj reformi

Porezna reforma sa sobom nosi mnoštvo drugih promjena, od smanjenja poreza na kupnju nekretnina do povećanja poreza na kino ulaznice, ali i uvođenje trošarina na električne cigarete

(Vijesti.hr) Zaposlene obitelji s više djece trebali bi biti najveći dobitnici nove porezne reforme. Oni s jednim djetetom tako po novome neće plaćati porez na dohodak sve do iznosa od 5520 kuna.

“Ukoliko obveznik ima dvoje djece, situacija je još da tako kažem, upečatljivija – s postojećih 5680 na 8000 kuna. Dakle 8000 kuna neto za obveznika s dvoje djece, neće se više plaćati porez na dohodak”, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Oni koji tako primjerice žive u Zagrebu gdje je prirez 18 posto iimaju bruto plaću od 5000 kuna dobit će 141 kunu više nego do sada. Oni s 8000 bruto dobit će 47 kuna više, s 12 tisuća 84 kune više, a oni s 20 tisuća, 195 kuna više. Najbolje će proći oni koji zarađuju od 25 tisuća kuna bruto naviše.

“Stvar je u tome da su naše plaće male. Ako su plaće male onda to znači da je i malo poreza. One veće plaće, one su plaćale više poreza i ako se smanjuju porezne stope onda naravno da se njima porez smanjuje, a povećava neto”, tvrdi porezna stručnjakinja Lucija Turković Jarža.

Ovim mjerama nastoji se zadržati stručnjake, pogotovo u IT sektoru. No u udruzi nezavisnih izvoznika softvera misle da se radi o premalom povećanju i naglašavaju da postoje i neki drugi propisi koje bi trebalo mijenajti.

“Da nam se primjerice priznaju nekakvi troškovi za radnike koje bi rado plaćali poslodavci, ali koji su nam sada oporezivi kao plaća u naravi ili drugi dohodak. Također nam je vrlo bitno znati od gospodina Marića da li će revitalizirati potpore za istraživanje i razvoj”, Tajana Barančić, predsjednica Udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx.

Reforma donosi i snižavanje stope poreza na dobit s 20 na 12 posto za poljoprivrednike, obrtnike i male poduzetnike s prihodima manjim od trimilijuna kuna, te s 20 na 18 posto za sve ostale.

“To je jedan veliki potencijal malih firmi koje će moći ulagati dalje u svoje poslovanje. Vrlo bitno je i da će radnici sada biti kod poslodavaca sa većom plaćom”, tvrdi poduzetnik Ivan Topčić.

Ukida se i porezna olakšicaza reinvestiranu dobit, ali se povećava za troškove reprezentacije. No nakon mrkve 2018. dolazi batina. Prema prijedlogu tada bi se uvele samo dvije stope PDV-a – opća od 24 i snižena od 12 posto.

“To znači da će osnovne potrepštine poskupjeti za duplo. Znači hrana, ljekovi, mlijeko, knjige, sa 6 na 12 posto. To je značajan udar na standard hrvatskih građana i mislim da ćemo po toj stopi PDV-a biti najveći u Europi”, prokomentirao je saborski zastupnik Boris Lalovac.

Zbog toga će poskupiti šećer i kino ulaznice. Kava bi mogla biti skuplja za kunu, mlijeko za 46, a kruh za 33 lipe.

“Jasno je da kruh kao hrana za najsiromašnije će postati još nedostupniji”, kažepredsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Dizat će se i trošarine na obične, ali i elektroničke cigarete. Alkoholna pića više se neće morati označavati posebnom markicom, a na dobitku će biti i mali proizvođači rakije koji bi ubuduće trebali plaćati duplo manje trošarine. No sve to je tek – prijedlog.

“Ovo danas što je ministar iznio, to je i sam rekao, da je to sada samo informacija vlade kako bi izgledala porezna reforma”, upozorava Turković Jarža.

Jer mnoge od predloženih mjera, poput promjene PDV-a i uvođenja poreza na nekretnine umjesto komunalne naknade, trebale bi zaživjeti tek u drugoj polovici mandata. A do tada ima dovoljno vremena da se vladajući i predomisle.

Izvor: nhs.hr

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)