Rast plaća po 2% u narednim mjesecima

Osnovica za plaće u državnim službama rast će 2017. godine u tri navrata po dva posto. Prva uvećana isplata za siječanj isplatit će se na plaći u veljači, druga u kolovozu s plaćom za srpanj, treća u prosincu s plaćom za studeni. Božićnica će biti isplaćena do 31. prosinca, doznajemo od Siniše Kuhara, glavnog tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Takav će sporazum u petak potpisati sindikati državnih službi koji su jučer tako dogovorili s Vladinim pregovaračkim timom.

Danas bi Vlada trebala potvrditi tekst izmjena i dopuna sporazuma o plaćama te izmjene i dopune kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

– Dobili smo mandat da sve isplate budu u 2017. i to smo postigli – kaže Kuhar. Osnovica za plaće bit će prema dogovorenom od 1. siječnja 5211,02 kuna, od 1. kolovoza 5315,24 kune i 1. studenog 5421,54.

Očekuje se da će se isto primijeniti i na javne službe, jer osnovice su im uvijek bile jednake i ako bi jedni ispregovarali nešto više, uvijek se to onda primjenjivalo i na druge.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić nakon jučerašnjih pregovora kazao je da su bili konstruktivni i na obostrano zadovoljstvo te da će sa sindikatima javnih službi pregovore o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru nastaviti u siječnju.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)