Sastanak u MORH-u

Sastanku su bili nazočni svi predstavnici Sindikata koji djeluju unutar MORH-a i OSRH, od strane Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama na sastanku je bila dopredsjednica Sanja Santini-Šuperba.
Od strane predstavnika MORH-a na sastanku je bio pomočnik Ministra gdin Piličić, gdin Barač i gđa Milun.

Uvodnu riječ uputio je pomočnik Piličić koji nas je upoznao da je na zahtjev našeg Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika organiziran sastanak. Naveo je kako je najvažnije popraviti materijalno financijski status državnih službenika i namještenika unutar MORH-a i OSRH, možda uz neke dodatke. Idu izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u OSRH, pa u tom kontekstu se ide u promjene boljitka statusa za državne službenike i namještenike.

Upoznao nas je da su 82 DS i N uzela poticajne otpremnine, a sa Zavodom za zapošljavanje se ide na dogovor kako bi isti dobili i naknade sa Zavoda. Barač je istaknuo kako se kroz dodatke odnosno koeficijente može poboljšati status DS i N. Sindikati su istaknuli da je največi problem što se veliko broj DVO namjerava postaviti na mjesta koja su u biti mjesta državnih službenika/namještenika. Od strane našeg Sindikata naglašeno je da smo protiv takvog načina postavljanja DVO na službenička ili namještenička mjesta bez obzira o kakvim se razlozima radilo, jer u sustavu ima dovoljan broj educiranih službenika/namještenika sa položenim državnim ispitima i certifikatima za određena mjesta.

Previše rukovodečih mjesta namjenjeno je za DVO. Za sada po važečem Zakonu DVO se mogu postaviti na službenička/namještenička mjesta dok se službenik/namještenik ne može postaviti na mjesto DVO te tražimo sukladno tome izmjene Zakona i u tom smislu. Naveli smo da se radi o ljudima koji su upučeni u posao i bez problema mogu mijenjati DVO. Također naveli smo da u promjene Zakona moramo biti uključeni, a ne samo upoznati. U izmjene Zakona mora biti unesen i dio u kojem Ministar može i smije popraviti materijalno financijski status DS i N.

Brojčana veličina DS i N u OSRH ostaje 1500 ljudi, predsjednica je potpisala. Slijedeće godine OS idu u veliki preustroj. Pravilnik o vojnim specijalistima je praktički gotov.

Zatraženo je da se temeljem Zakona o radu broj prekovremeno odrađenih sati poveća sa 180 na 250 kako je Zakonom o radu omogučeno. 525,00 kuna po mjesecu provedenom u Domovinskom ratu dobiti će svaki onaj tko ide u mirovinu neovisnu koju i kakvu.

Naveli smo da je žalosno da unutar MORH-a imamo ljude koji imaju minimalnu plaću, i koji promjenom iznosa minimalne plaće (NN 115/16) su dobili manje od Zakonom zagarantirane. Taj problem se riješava putem COP-a.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)