Obilježavanje Dana OS RH na Jarunu

Središnji događaj obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH održan je danas, u nedjelju 28. svibnja 2017. na zagrebačkom jezeru Jarun gdje je održan letački program, pokazne vježbe i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH.

Nazočili su mu Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, brojni visoki vojni i civilni dužnosnici te velik broj Zagrepčana i gostiju koji su sa zanimanjem popratili atraktivne prezentacije vojnih sposobnosti i vještina.

Prigodom svečanosti posvećene Danu Oružanih snaga, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, čestitajući pripadnicima i pripadnicama OS RH njihov dan, izjavila kako je izuzetno zadovoljna svime što Oružane snage danas jesu i mogu, ali i kako uvijek ima prostora za napredak. “Hrvatske oružane snage, hrvatska vojska  oslobodile su Hrvatsku i u međuvremenu su se profilirale iz ratne u mirnodopsku silu koja je danas spremna izvršiti sve zadaće koje se pred nju postavljaju. Hrvatski građani mogu biti apsolutno sigurni da hrvatske oružane snage, Hrvatska vojska, osigurava Republiku Hrvatsku”, rekla je predsjednica prisjećajući se samih početaka ustrojavanja Oružanih snaga RH i njihovog prvog postrojavanja, u svibnju 1991.  na stadionu NK “Zagreb”. “Gotovo je nevjerojatno koliki napredak je ostvaren u tih 26 godina, od onog prvog postrojavanja na NK “Zagreb” kada smo Boga molili da onaj jedini helikopter kojeg smo tada imali uspješno poleti u zrak”, uz emocije se prisjetila predsjednica Grabar-Kitarović i podsjetila kako smo danas, 26 godina kasnije, punopravna članica NATO-a koja se drži svojih obećanja i koja je ove godine podigla svoj vojni proračun. “To nije potrošnja, to je ulaganje u sigurnost, u ljude i tehničku opremu koja nam je neophodna kako bismo se mogli suprotstaviti opasnostima i odgovoriti na sve suvremene sigurnosne izazove”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izražavajući svoje zadovoljstvo svime što je prezentirano kratko je rekao “Kao vojnik ja sam uvijek ambiciozan i moja je zadaća brinuti o sigurnosti, jačati hrvatsku vojsku i oružane snage. Timski, zajedno s načelnikom Glavnog stožera, zajedno sa svim vojnicima, dočasnicima i časnicima upravo na tom jačanju zajedno radimo”.

Svečani program na zagrebačkom Jarunu je započeo ispaljivanjem 26 počasnih plotuna koje su pripadnici Samohodne haubičke bojne Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske ispalili iz osam brdskih topova kalibra 76 milimetara. Svaki plotun je pri tom simbolizirao jednu godinu u dvadeset i šest godina dugoj povijesti Oružanih snaga Republike Hrvatske i podsjećao je da su u temelje naše Domovine ugrađeni životi mnogih hrvatskih sinova i kćeri.

Nakon toga uslijedili su padobranski skokovi koje su izveli pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga koji su iskakali iz helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-171 SH. Na visini od 1200 m, iz helikoptera je iskočilo pet  padobranaca, pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga.

Brojni okupljeni i zainteresirani gledatelji su tom prigodom mogli saznati kako je brzina padobranaca u slobodnom padu od 200-250 km/h, ovisno o težini i položaju tijela, a otvaranje padobrana prvoga padobranca dogodilo se na visini od 750 m, dok ostali otvarali padobrane slijedeći padobranca ispod sebe. Vrhunac ovog dijela prezentacije vojničkog umijeća bio je doskok jednog od najboljih padobranaca hrvatskih Oružanih snaga pred svečanu ložu nakon čega je, uz snažan pljesak i ovacije, zastavu Republike Hrvatske uručio predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović.

Uslijedio je ceremonijalni nastup pripadnika Počasno zaštitne bojne koji su u svojoj vojno-akrobatskoj vježbi prikazali atraktivnu kombinaciju počasnih i vježbovnih postupaka. Njihov nastup, osim izuzetnog vizualnog dojma pruža i akustični doživljaj koji se postiže ujednačenim udarcima rukom po naoružanju, ili pak naoružanjem u podlogu. Vojno-akrobatsku vježbu izvodi skupina koja je sastavljena od trinaest pripadnika PZB-e, odjevenih u granske počasne odore Hrvatske kopnene vojske te uz korištenje poluautomatske puške M59/66 koja je posebno modificirana za provedbu počasnih postupaka.

U nastavku programa je na jarunskom poluotoku izvedena pokazna vježba pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga “Borbeno traganje i spašavanje u neprijateljskom području”, a prema zamišljenom scenariju, na poluotoku se u neprijateljskom području nalazio pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koji je nestao u prijašnjoj akciji. Zadaća namjenskog tima za borbeno traganje i spašavanje Zapovjedništva specijalnih snaga bila je provođenje operacije borbenog traganja i spašavanja s ciljem povrata izoliranog pilota. Bila je to prilika da specijalci, po osposobljenosti i znanjima pripadnici vojne elite, demonstiraju dio svojih  vještina: izlazak iz helikoptera tehnikom repelinga uz nošenje naoružanja i opreme, osiguravanje zone za slijetanje, lociranje, medicinsko zbrinjavanje, izvlačenje posebnom tehnikom (tzv. “grozd”) i sl. što je gledateljstvo na zagrebačkom Jarunu s napetošću pratilo i pozdravilo čvrstim pljeskom.

Kraj programa obilježio je letački program akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane “Krila Oluje”. Za ovu priliku “Krila Oluje” predstavila su letački program u trajanju od oko 8 minuta tijekom kojih je šest vrsnih letača izvelo Pozdravni prelet, Petlju, Bačvasti valjak i kosu petlju, Vertikalni valjak i kovit, Pojedinačne valjke te Dvostruko i trostruko ogledalo – Dia.

Izvor: MORH

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)